Herinneringen aan Anton Geesink, ook burgemeester Van Zanen heeft er genoeg. Tijdens een toespraak bij de opening van de expositie 'Alles voor de sport' over judolegende Anton Geesink haalde hij een paar van die herinneringen op.

Zo vertelde Van Zanen dat hij als burgemeester van Amstelveen, dat vanwege de grote Japanse gemeenschap die daar woont ook klein Tokio wordt genoemd, door de Japanse ambassade was uitgenodigd voor een bijeenkomst in een hotel. Dat ging met de nodige egards en symboliek en Van Zanen was daardoor toch een tikkeltje nerveus en niet op z'n gemak. Totdat de deur van de zaal open ging waarachter van alles zou gebeuren en de eerste die hij daar zag was Anton Geesink die riep: "He jochie, jij ook hier."

Een meer kletsnatte herinnering aan Geesink heeft Van Zanen bij de heropening van een stuk singel langs de Weerdsingel bij de Monicabrug. Dat was in augustus 2001 en om het te vieren was Anton Geesink uitgenodigd. Zijn standbeeld stond nog bij de Monicabrug en moest daarom ook verhuizen.

Volgens Van Zanen was Geesink in een eenvoudige polo, van zeer groot formaat, gekleed en pas later begreep hij waarom want de judoman wist wat er ging gebeuren en Van Zanen, die toen wethouder was, nog niet.

Het tweetal ging aan boord van een boot die de singel op zou varen. Langs de kant stonden brandspuiten van gemeentewerken en gemeentereiniging, die spoten bogen water om de boel op te vrolijken. Van Zanen dacht nog, dat gaan ze niet doen als wij daar varen, maar dat gebeurde dus wel. Het tweetal, en de fotograaf Barry Geerligs, kregen de waterkanonnen recht op zich. 

"Ik was nog natter dan onlangs met die 'bucket-challenge'", vertelde Van Zanen. "En daarna moest ik mijn speech nog doen. Ik heb net gedaan of er nies gebeurd was."

De boot met Geesink en Van Zanen komt de singel op: Foto's Dick Goosen

De volle laag voor Geesink en Van Zanen.

Geesink kan de lol ervan inzien en steekt een duim op.