Jeroen Wielaert - De bouwput bij het station is een van die markante Utrechtse punten die op zaterdag 4 juli vooral níet aan de wereld moeten worden getoond door de helikopters van de Tour. Anders is het met de Singels: het mooiste decor voor een tijdrit, vooral vanaf de motor.

Afgelopen week stuitte ik er op wegopbrekingen waar ik als Utrechter bijzonder blij van werd. Ze waren er druk bezig met het weghalen van vluchtheuvels, allemaal om de Route du Tour mooier en veiliger te maken.

De komst van de Tour de France zorgt overal voor extra ijver in het werk aan de weg. Begin van deze eeuw kwam ik diep in het hart van Frankrijk op een gloednieuw stuk asfaltweg terecht in een stil bos. Het was de weg naar de finish in Sarran, een nietig plaatsje in de Corrèze. De voormalige president Jacques Chirac had daar een museum voor zichzelf laten bouwen, waar onder andere de hebbedingen tentoon werden gesteld die hij cadeau had gekregen van wel of niet foute collega’s. Daar mocht wel een mooi nieuw asfaltlint naartoe.

Ook in Utrecht zorgt de Tour voor versnelde verbeteringen in de infrastructuur. Het enige wat de Franse machinerie niet voor Jan van Zanen c.s. kan doen is de versnelde verfraaiing van het stationsgebied. Daar staat veel tegenover. Er wordt hard gewerkt aan een ongekende VIP-tribune aan de Truus van Lierlaan en de permanence en het perscentrum in de Jaarbeurs. Op dat punt zal de stad zich sterk en positief onderscheiden van Leeds, Grand Départ van vorig jaar. Ik ben daar geweest en kan niet anders zeggen dat het armoedig was, het onderkomen dat Tourdirectie en pers kreeg voorgeschoteld. Er was een enorme tent neergezet bij gebrek aan een goed geoutilleerde Engelse congreshal. Quite a shame!

Er is in Utrecht ook schande gesproken, de afgelopen week. De Tourdirectie zou hotels ernstig gedupeerd hebben door het annuleren van een paar honderd hotelkamers. Zoiets gebeurt echter elk jaar, als ze in Parijs een goed beeld hebben gekregen van de kamers die ze echt nodig hebben. Dat zijn er meestal minder dan de grote hoeveelheid die ze voor de zekerheid hebben geblokkeerd. Ik heb het net nog gecheckt: in de blijkbaar zo zwaar getroffen hotels is inmiddels al bijna geen kamer meer te krijgen. Het bericht over de schande heeft snel nieuwe klandizie gelokt – en daar was het natuurlijk ook om te doen. Slechte publiciteit als klantenwerving.

In de aanloop naar het grote Franse straatgebeuren ben ik nog even naar Oerol gaan varen. Het Terschellinger eilandfestival staat voor mij al sinds 2002 model voor de culturele nevenevenementen voorafgaand aan de Ronde. Tourol heb ik het gedoopt. Ze hebben daar in Utrecht om merkwaardige marketingoverwegingen niet voor gekozen. Voor mij blijft het wel zo, alles wat er in Utrecht aan cultureels opbloeit rond de Tour. Oerol-baas Joop Mulder nam er graag zijn pet voor af. Vive Tourol!