Jeroen Wielaert - Na de gele trui voor Vincenzo Nibali was er de heilige graal voor Jan van Zanen. Zo kwam het over voor Utrecht op de Champs Elysées.

Raadsleden, ambtenaren en sponsors zagen hoe de burgemeester een zilveren kunstwerk overhandigd kreeg door Gary Verity, de man achter de Tourstart van Leeds en Yorkshire. Er is nog elf maanden te gaan om het grote Engelse succes te overtreffen in het hart van Nederland.

Utrecht kreeg in Parijs al een mooi onthaal voor de start van de slotrit van de Tour de France van 2014. Op initiatief van ambassadeur Ed Kronenburg was een ontvangst georganiseerd in de Nederlandse Residentie, het oude Hôtel d’Avaray in de Rue de Grenelle.

Op deze locatie zijn scènes opgenomen van de beroemde film Intouchables. Onder de genodigden waren de twee vaderlandse Tourwinnaars: Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Ze waren allebei zeer aanraakbaar, zoals het hoort in het wielrennen.

Voor Kronenburg was het niet allemaal even feestelijk. Hij stond stil bij de aaneenschakeling van vliegrampen van de afgelopen week, in het bijzonder bij de aanslag op het Maleisische toestel die het hart van Nederland heeft geraakt.

Daarom werd er een minuut stilte gehouden in de tuin van de vaderlandse residentie, met ronkende Tourhelikopters boven de stad.

Op de Champs kwam eerst de nieuwe sprintzege van Kittel. Andermaal een goed resultaat voor een Nederlandse sponsor. Het werd allemaal gadegeslagen door de Utrechtse delegatie van honderd man sterk.

Veel van hen hadden nog nooit een aankomst van de Tour gezien. Natuurlijk was het een mooi moment om de overdracht der Europese gemeenten mee te maken.

Bij het einde in Parijs was het een nieuw begin voor Utrecht. Het werd opgetogen beklonken in een paviljoen op de Champs Elysees, alsof het voor Utrecht allemaal al in Parijs van start ging, bij de aankomst van een zojuist afgesloten ronde.

Voorbij was het gevoel dat het niet kon in dat statsjie midden in Nederland. Niemand die nog vroeg hoeveel het kost. In Parijs gingen nog maar eens de Utrechtse ogen open. Het is nu zaak om het minstens zo mooi te maken als in Leeds en omstreken.