Jeroen WIelaert - Javier Guillén is er een dag voor op en neer komen vliegen, woensdag 12 december 2018, de Grote Dag dat hij als directeur van de Ronde van Spanje in het Cervantes Instituut aan het Domplein mocht vertellen dat hij de 75-ste Vuelta graag van start laat gaan in de bijzondere fietsstad Utrecht. Het jaar stond al een tijd vast: 2020. Begin deze week was er geen beletsel meer om het eindelijk officieel bekend te maken.

Eigenlijk was het een vrij sobere bijeenkomst in de hal van het centrum voor Spanje. Er klonk geen Olé! Jan van Zanen sprak wel een paar zinnen in het Spaans uit om de blijdschap uit de drukken over de aanstaande Salida Oficial, zoals ze in Spanje een Grand Départ noemen. Het was ook wat minder triomfaal dan de persconferentie die Aleid Wolfsen begin november 2013 in het oude stadhuis gaf over de komst van de Tour de France. Toen overheerste vooral de opluchting dat het na een lang traject vol hindernissen eindelijk was gelukt. Nu was er louter vreugde over een mooi vervolg dat aanzienlijk minder moeite had gekost.

Het idee voor de Vuelta ontsproot niet lang na het onvergetelijke Tourweekend. Begin 2017 nam het Business peloton Utrecht onder aanvoering van de immer glimlachende Cor Jansen contact op met de Utrechtse en Brabantse bestuurders. Aan Javier Guillén hoefde niemand te vertellen hoe het zit met de organisatiekracht van Utrecht.

Een forse delegatie van het BPU vloog in de zomer van 2017 voortvarend naar de Salida Oficial in het zuid-Franse Nîmes. Ze waren vol zelfvertrouwen door het succes van de Grand Départ 2015 en hoefden Guillén ook geen landkaart voor te houden met de precieze ligging van Utrecht. Het was mooi voortborduren op al het werk dat al die jaren was gedaan voor de Tourstart sous le Dom. Ze wisten zich ook gesteund door hun Brabantse partners, inclusief gretige steden als Breda en ’s Hertogenbosch.

Er was geen bijzondere binnen- of buitenlandse concurrentie. Er rees ook geen nieuwe dopingproblematiek om de keuze te bezwaren. Utrecht kon zich profileren als kordate kopman. Uit de korte duur mag toch niet worden geconcludeerd dat de lobby een makkie is geweest. De Vuelta bleek in Brabant noch in Utrecht te fungeren als een zware magneet voor private financiering. Ook daarom ontstond aanvankelijk aarzeling bij de Provincie Utrecht.

Cor Jansen zei vanmiddag: ‘In termen van marketing is de Vuelta niet zo’n groot merk als de Tour.’ Het was ook daarom dat hij glunderend deelnam aan de groepsfoto met het BPU. Javier Guillén maakte zich toen al op voor de terugvlucht naar Spanje.

De bekendmaking van de start van de Vuelta in 2020 in Utrecht. Foto: Jeroen Wielaert