Jeroen Wielaert - In Parijs kwam Utrecht nog één keer in beeld, al was het niet meer dan een seconde of tien. Het was bij de presentatie van de Tour de France voor 2016 waarin nog eens werd teruggeblikt op de Ronde van 2015.

In het Palais des Congrès was Utrecht op woensdag 22 oktober 2014 nog het lichtend middelpunt geweest van ongekende dingen die komen gingen in het hart van Nederland. Nu was de Domstad onderdeel geworden van de historische tombola van de Tour.

Ik was naar het Palais gereden met grote nieuwsgierigheid naar de filmbeelden uit Utrecht. Tot de dag van vandaag had ik er heel weinig gezien. Dat was ook de beleving van projectleider Martijn van Hulsteijn, aanwezig met het vaste team van kordate kerndames. Net als Martijn moet ik nog eens een middag gaan zitten om álles terug te zien.

Op deze herfstdag is het gebleven bij de projectie van een foto van massaal publiek langs de Utrechtse straten, enige helikopterbeelden van boven de laan van Truus van Lier en de Domtoren waar het peloton als een lint onderdoor trok. Het was genoeg, als iconisch beeld, voor een zaal met 3000 burgemeesters van nieuwe steden, renners als Chris Froome en Marc Cavendish, in een rechtstreekse uitzending op Eurosport.

Na de Grand Départ ben ik zelf op 5 juli uit Utrecht vertrokken, om de Tour te volgen als columnist voor het Utrechts Nieuwsblad. Er was geen betere klus dan deze, om bij te komen van de ongekende stress in de weken voor dat Grote Vertrek onder de Dom.

Na terugkeer van een vakantiereis door Spanje ervaar ik pas hoe de Utrechtse Grand Départ begint voort te leven in de herinnering van de stad. Het is een vreugde, die onvergetelijke beleving, unaniem, van wie ook: ‘Wat een geweldige, vredige sfeer.’

In Parijs heeft Tourdirecteur Christian Prudhomme zich op deze oktobermiddag na alle plichtplegingen spontaan bij de Utrechtse delegatie gevoegd.

‘Quel Grand Départ!’ zei hij, met zijn breedste glimlach. En hij omhelsde het Utrechtse vijftal, inclusief le Fou Romantique.

Op de weg terug uit de Franse hoofdstad kreeg ik dankmail van burgemeester Jan van Zanen en wethouder Jeroen Kreijkamp. De dankbare gemeentelijke missive was gericht aan alle mensen en organisaties die hebben meegewerkt aan het welslagen van het historische evenement. Ongeveer half Utrecht moet zo’n merci hebben gekregen. Nooit is Utrecht zo saamhorig geweest, als door de Tour de France.

Een belangrijke kernzin in de brief is deze: ‘Hopelijk biedt de succesvolle samenwerking bij de organisatie van de Tour de France in Utrecht ook kansen om de krachten te bundelen bij andere evenementen en festiviteiten in onze mooie stad.’ 

Wat mij betreft is het geen zaak van hoop. Jan en Jeroen weten heel goed dat juist door de Tour heel veel Utrechtse krachten gebundeld zijn. In die geest moet het verder. Ja, het was een Grand Départ.