Jeroen Wielaert - De leukste columns gebeuren op straat, op zijn aardigst in een verrassend treffen van mens en dier. Vrijdagavond gebeurde het allemaal voor mijn neus op Achter Clarenburg, bij de ingang van Hoog Catharijne.

Voor het optreden van Alex Roeka in Cloud Nine moest ik nog even iets eten, maar het was te druk in het Gegeven Paard, dus was ik op zoek gegaan naar een broodjeszaak in de buurt. Bij het passeren van Xenos zag ik eerst dat twee winkelpersoneelsleden bezig waren met het wegsturen van een vrouw die voor de deur stond met folders. ‘We hebben u nu al twee keer gewaarschuwd,’ hoorde ik er een zeggen. Ik schonk er verder geen aandacht aan en liep voort. Ik had snelle trek. Die kon ik verderop stillen.

Op de weg terug naar het Muziekpaleis zag ik dat de foldervrouw verdwenen was. In plaats van haar stond er nu een gekleurde man met een forse haardos die werd aangesproken door twee politieagenten. Er ontstond enige discussie over ’s mans identiteitsbewijs. Hij maakte afwerende armgebaren, maar gedroeg zich verder niet agressief. Een van de agenten begon wel wat luider op hem in te praten.

Het duo handhavers kreeg spoedig versterking. Er kwamen twee politiepaarden aan, bestuurd door een vrouwelijke en een mannelijke officier. Kalmpjes klonk het geluid van de hoefijzers in wat leek op een duet, gedresseerd door Anky van Grunsven. Ja, dit was duidelijk ingestudeerd. De paarden gingen in een soort V-vorm om de man en de twee agenten voor hem heen staan, de koppen naar elkaar toe, hun konten richting de winkelpui. Er was geen ontsnappen meer aan. Nóg hield de inmiddels door vier agenten en twee paarden ingesloten man zich rustig.

Ik zal niet zeggen dat het een beestachtig politieoptreden was, maar overdreven, dat was het wel. Een van de paarden vond dat ook en liet een geweldige straal urine tegen de plavuizen van Voor Clarenburg kletteren. Het was alsof er een brandweerslang leegliep. Direct ontstond een klein meertje van paardenpis. De ruiter moet gehoord hebben wat er onder zijn laarzen plaatsvond, maar bleef stoïcijns. Op deze straal was niet geoefend.

Het was een bijzonder moment, dat zeker. Ik kon niet nalaten om het direct vast te leggen op mijn mobieltje. Het verdere verloop heb ik niet afgewacht. Het optreden van Alex Roeka stond op punt te beginnen.  

Nog weet ik niet waarvoor de man met zoveel politie-inzet moest worden geconfronteerd.  Het was in ieder geval niet voor wildplassen.