Jeroen Wielaert - De Tour de France nadert met leuke ontdekkingen binnen en buiten Utrecht. Ik kwam het de afgelopen week tegen en het zal nog een paar maanden door gaan, met gemengde berichten over kleine en grote initiatieven. Steeds weer gaat het om slim en creatief inspelen op de komst van de grote Franse ronde.

Ik moest in Bunnik zijn bij mijn vaste garage, het bedrijf van Wil Mekenkamp. Hij begon spontaan over wat hij allemaal hoort over activiteiten in het dorp voorbij Amelisweerd. De plaatselijke restaurants zijn bezig met het samenstellen van speciale Tour de France Menu’s. Zelf denk ik daarbij aan alle mogelijke varianten van eendenborst en kip in rode wijn. Smullen! Het zou ook het begin kunnen zijn van een langdurige Franse traditie, beter bekend als de Cuisine Bunniquaise.

Dan is er nog de optie logies: sereen overnachten in het Bunnikse groen, op korte afstand van het Tourtraject. Ik begreep dat alle kampeerplaatsen zijn volgeboekt. Er is een weiland voorzien voor campers: bijna geheel gereserveerd.

Ja, ook Bunnik zal veel vreugde beleven aan de Tour, hoewel het niet op de route ligt.

Verder in de week moest ik op de Oudegracht bij Swaak zijn, de specialiteitenzaak in artistieke benodigdheden. Ik zag er Eelke Bruinzeel bij de afdeling lijsten en passepartouts. Op de werktafel werd ik getroffen door een paar opvallende affiches. Het waren originele posters voor de Tourstart in Utrecht, uiteraard met afbeeldingen van renners en de Domtoren. Het zag er goed uit. Eelke vertelde me dat ze ook goed verkopen, voor 120 euro per stuk.

Op donderdag 26 maart wordt met een groots VJ-spektakel op en rond het Stadskantoor een begin gemaakt met de honderd dagen voorpret voor de Grand Départ. Zelf heb ik al langer mijn eigen aandeel in diverse activiteiten. Ik verheug me daarbij steeds over de enorme creatieve energie die is losgebarsten op breed terrein. Niet overal is voldoende budget voor. Dat past in een klimaat van bezuinigingen, maar het typeert ook hoe rijk de stad is aan creativiteit. Ik denk daarbij regelmatig aan festivals als Oerol en de Parade. De groepen of individuen die daar optreden doen het vaak voor een appel en een ei. De winst zit in het spelplezier.

Het programma voor de honderd dagen staat. Voor mij blijft het Tourol. Ik laat me graag verrassen door alles wat er nog meer los komt aan grote en kleine creaties. Bij een evenement als de Tour is er uiteindelijk niets mooier dan volksvlijt.