Henk Westbroek - Over Sint Nicolaas wordt de laatste jaren door heidenen op sinterklaasgebied super kritisch gesproken. Vooral zijn assistenten kunnen weinig goeds meer doen, tenzij ze zich als stroopwafelpiet of horrorclown vermomd hebben.

In alle commotie wordt wel eens vergeten dat het werk voor de goedheiligman - en niet te vergeten dat van zijn magnifieke schimmel Amerigo - er de laatste jaren niet makkelijker op geworden is. Oorzaak? Zonnepanelen op het dak.

Probeer maar eens om op een schuin dak dat bezaaid is met van die spekgladde zonvangers het evenwicht te bewaren. Of de weg te vinden op een plat dak waar een paar dozijn van die schuin opgestelde dingen de doorgang naar de schoorsteen versperren. Sinterklaas is een ruiter waarvan zelfs Anky van Grunsven nog heel wat van zou kunnen leren, maar toch. Uit betrouwbare pietenbron weet ik dat het de laatste jaren een paar keer kantje boord is geweest en dat slechts een combinatie van subliem evenwichtsgevoel, stuurmanskunst en een portie dom geluk er voor gezorgd hebben dat De Sint geen doodssmak maakte.

Ook de Hand Van God heeft daarbij zijn werk gedaan en ervoor gezorgd dat het sinterklaasfeest nu nog steeds bestaat, maar de precieze rol van die hand valt onder het geheim van de hemel dus daar valt door de levenden verder weinig zinnigs over te zeggen.

Uit naam van het goede verloop van het kinderfeest aller feesten heb ik dus niks met zonnepanelen op het dak. He-le-maal niks! Mensen die er wel wat mee hebben adviseer ik De Dom te beklimmen en even naar beneden te kijken. De panelen ontsieren de daken omdat ze - met name als de zon goed op dreef is - pijn aan de ogen doen. Begrijp me goed, ik heb niks tegen zonnepanelen in zijn algemeenheid maar op het dak zouden ze niet moeten staan.

Daar onze honderdduizenden melkkoeien steeds vaker hun stal in de zomer niet eens meer mogen verlaten omdat ze dan - over de hele zomer gerekend - twee liter meer melk geven, barst ons land van braakliggende weidegebieden die er als het ware klaar voor liggen om zonnepanelen de ruimte te geven die zonnepanelen nodig hebben. Het is maar een goedbedoelde tip.

Wat me altijd verbaasd heeft is dat de stedelijke schoonheidscommissies die routineus een onverbiddelijk verbod uitspreken als een goedwillende huiseigenaar een miniem wc-raampje een slagje groter wil maken, volkomen blind zijn voor de ontsierende lelijkheid van zonnepanelen op daken.

U hoort mij niet zeggen dat die schoonheidscommissies omgekocht zijn door de bond van zonnepaneelfabrikanten, maar dat ze lelijkheid niet herkennen als ze lelijkheid zien zegt dat op zijn minst iets over de bekwaamheid waarmee de commissieleden hun vak uitoefenen. Afschaffen die commissies. En ze voor straf voor hun belabberde werk  alle zonnepanelen van alle Utrechtse daken laten verwijderen om ze op een stuk braakliggend terrein een tweede leven te gunnen.

Omdat ze willens en wetens door hun onverschilligheid het leven van Sinterklaas in de waagschaal hebben gelegd lijkt me een aanvullende taakstaf van 24 uur bakken in een Spaanse Pepernotenfabriek niet meer dan redelijk. Ik wens alle lezers vanzelfsprekend ook een vredig kerstfeest.

(Deze column is eerder gepubliceerd in De Oud-Utrechter en is met toestemming van de auteur overgenomen.)