Henk Westbroek - Een paar jaar geleden kreeg ik hoestaanvallen die soms uren aanhielden. Ik ben toen maar gestopt met roken waarna de hoestaanvallen direct nog iets langer gingen duren en een tandje intenser werden.

Er wordt in de kranten op dit moment veel kwaad gesproken over het Diaconessenhuis, maar daar doe ik niet aan mee. Ik ben er namelijk prima van mijn klacht afgeholpen. Tot die hoestaanvallen toch weer terug kwamen en na een batterij van  testen werd vastgesteld dat ik Tuberculose had.

Als je tegen mensen zegt dat je voor die ziekte behandeld wordt dan doen zes van de tien mensen een paar stappen  achteruit om op veilige afstand de vraag te stellen: “Kan het zijn dat ik het nu ook heb opgelopen?” De overige 40 % van de mensen zegt: “Dat is zwaar lullig voor je, want dat schijnt een akelige ziekte te zijn!” Het is me een raadsel  hoe  ik 60 % vrienden en kennissen heb weten te verzamelen die het levende vermoeden hadden dat ik in staat zou zijn ze met opzet met een enge ziekte te besmetten.

Vorig jaar gingen er op de wereld nog zo’n anderhalf miljoen mensen dood aan Tuberculose. Wat in vrijwel alle gevallen vermijdbaar was geweest als ze met medicijnen behandeld zouden zijn. Tuberculose is - net als de honger eigenlijk - een goed bestrijdbare kwaal als je maar voldoende geld hebt om te kopen wat je er voor nodig hebt om eraf te komen.

Volgens de Tuberculosearts van het Diaconessenhuis is het - als puntje bij paaltje komt - een Derde Wereldziekte. De meeste mensen die het tegenwoordig krijgen door in de korte periode dat de drager er van besmettelijk is een tuberculosebacterie in te ademen, lopen het op in een land waar diepe  armoede schering en inslag is.

In Nederland krijgen nog zo’n duizend mensen per jaar tuberculose en die overleven het  vrijwel allemaal dankzij de medicijnen die in de vijftiger jaren van de vorige eeuw uitgevonden werden. Dat zijn geen pretpillen. Mocht je contactlenzen dragen dan moet je een bril gaan dragen omdat die medicijnen zandachtige korrels in je ogen veroorzaken die de lenzen en daardoor ook je ogen kunnen beschadigen. Je kunt van die medicijnen ook nog kleurenblind worden en of dat het geval is wordt met enige regelmaat getest door de Tuberculoseconsulent van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst. Die word je toegewezen en komt om de zoveel tijd vragen hoe het met je gaat, wat hij voor je doen kan, en terloops ook even testen of je de wereld niet zwart wit bent gaan zien.

Die Tuberculoseconsulent adviseerde mij net als de Tuberculosearts om geheim te houden welke ziekte ik onder de leden had. “Als je er eerlijk over bent zal je merken dat mensen waarvan je het totaal niet verwacht, zomaar  angstig worden en vreemd tegen je gaan doen. En in jouw geval vermoed ik dat je ook bestookt zult gaat worden door het parasitaire gedeelte van de media dat zich voedt met ziekte en verderf. Bovendien zullen je vijanden  maar al te graag gaan denken dat je eindelijk werd wat je eigenlijk altijd al een beetje was: een teringlijer.”

Drie maanden lang vertelde ik vervolgens het ene leugentje na het andere. Om maar niet op te hoeven treden, aan een tv programma mee te moeten doen of om een emmer ijsblokjes over mezelf uit te moeten storten. Zware griep, milde longontsteking, voedselvergiftiging en meer van dat soort dingen. In de vierde maand werd ik betrapt door een vriend die het gek vond dat ik nu last van alsmaar ontstoken neusholtes had, terwijl ik de week de week ervoor nog leed aan permanent brandend maagzuur. Ik vertelde hem toen maar - en ieder ander na hem - wat er echt aan de hand  was.

Ik verzocht in een adem door iedereen om deze onaangename waarheid voor zich te houden en 100 % van mijn vrienden, kennissen en collega’s hebben dat verzoek gehonoreerd. Wat betekent dat ik door betrouwbare mensen omringd ben. De medicijnkuur tegen Tuberculose is onprettig omdat je er vrij ziek van kunt worden, maar omdat ik per begin januari volledig genezen ben verklaard is het nieuwe jaar juichend voor me begonnen. Ik hoop dat 2015 voor U ook gelijk al zo schitterend begonnen is.

(Deze column is met toestemming van de auteur overgenomen uit De Oud-Utrechter.)