Henk Westbroek - Er liepen 16000 mensen mee met de stille tocht die duidelijk maakte dat in Utrecht het gebruik van dodelijk geweld tegen onschuldige mensen wordt verafschuwd.

Op de treurbuis werd in een programma als nieuws vermeld dat ik niet meeliep. Net als Claudia de Breij en nog wat Utrechters die enige bekendheid genieten. Een redacteur van het programma had me eerder op de dag gebeld met de prangende vraag of ik mee zou lopen en zo nee of ik daar een reden voor had die door haar morele beugel kon. Die had ik, maar omdat ik niet de behoefte heb om elke willekeurige beller inzicht in mijn privéleven te geven smoeste ik dat ik in Verweggistan was. Dat geloofde ze direct. Waarschijnlijk omdat ik terloops toelichtte dat Verweggistan een provincie van Oezbekistan is.

Al een paar uur na de gruwelijke aanslag werd ik gebeld door een journalist die me vroeg of ik misschien een van de slachtoffers persoonlijk kende en daar informatie met hem over wilde delen. Ten behoeve van een gevoelig verhaal. Ik kende niemand van de slachtoffers en als dat wel zo geweest was had ik gezwegen. Maar omdat ik een bloedhekel heb aan journalistieke rioolratten heb ik hem doorverwezen naar Rob. Dat is een fatsoenlijke man die voor een nette krant werkt. Het werd een pijnlijk gesprek voor de beller, vertelde mijn journalistieke vriend me later.

Er is veel geschreven over de massamoord op het 24 Oktoberplein en daar heb ik weinig aan toe te voegen. Behalve dat ik onder de indruk was van de manier waarop burgemeester Jan van Zanen de situatie aanpakte en daar in alle openheid verantwoording over aflegde. Soms zei hij dingen die al snel  door een nieuwe werkelijkheid achterhaald werden, maar hij verstopte zich niet en deed wat een echte burgervader hoort te doen; informeren. Om wilde geruchten tegen te gaan want die hebben de gewoonte zich met de snelheid van een bosbrand te verspreiden. Als ik een hoed droeg zou ik die voor Jan van Zanen afnemen.

Niet alles waartoe het crisesteam op de dag des onheils besloot vond ik trouwens even verstandig. Dat kinderen op school moesten blijven, bijvoorbeeld. Stel je voor dat er idiote bommenleggers op pad geweest zouden zijn, dan is een school vol kinderen immers een beter doelwit dan een school zonder kinderen.

Later begreep ik van iemand die van de hoed en de rand weet dat het crisisteam nu bezig is om de kwaliteit van de plannen die al klaar lagen te verbeteren.

Een heel klein verbeterpuntje dan nog, dat vanwege de kleinheid ervan over het hoofd gezien kan worden. In de bestelbus van Snow-Walks, de uitlaatservice die mijn hond extra gelukkig maakt, zaten twaalf honden die wegens afsluiting van de wijk niet thuisgebracht konden worden. Maar ook niet in de auto konden blijven. Aan de andere kant, mijn hond kreeg daardoor drie uur extra speeltijd in het hondenuitlaatbos.

De naam van de misdadiger die op 18 maart in Utrecht mensen vermoordde en verwondde heb ik niet gebruikt. In navolging van de premier van Nieuw Zeeland, Jacinda Ardern. Die van opvatting is dat de dader van de aanslag in Christchurch het niet verdient om bij naam genoemd te worden.