Henk Westbroek - Toen ik kind van een jaar of 6 was at ik me suf maar bleef daar akelig dun bij. Dat vond mijn moeder zorgelijk. Het bleek dat het voedsel dat in mijn buik terecht kwam daar werd opgegeten door lintwormen. Dat zijn parasieten die wel een halve meter lang kunnen worden en veelvraten zijn.

Dankzij een middeltje van de dokter gingen die krengen dood en kon ik daarna probleemloos mollig worden. 25 jaar later kon je in het illegale circuit pillen met lintworm-eitjes kopen die in je buik ontkiemden tot levende parasiet. Sommige mensen slikten die pillen om af te kunnen vallen, hoewel de verkoop ervan streng verboden was omdat het een stuk gezonder is om geen parasieten in je buik te hebben.

In de film komen parasieten voor die nog veel akeliger zijn. Iedereen die wel eens een film uit de serie ALIEN gezien heeft, weet van parasieten die zich dwars door de maag van hun gastheer heen naar buiten vreten. Als je van griezelen en filmbloed houdt zijn het vermakelijke films.

Je hebt ook menselijke parasieten. Ik wil me tot het soort beperken dat zich in een restaurant gratis vol probeert te vreten. Misschien kent u IENS. Dat is een internetsite waarop restaurantbezoekers een recensie kunnen achterlaten. Omdat iedereen straffeloos alles op die site schrijven kan is het een verzamelplaats van leugens.

Als een nieuw restaurant zijn deuren opent naaste een bestaand restaurant dan gaan de werknemers van het nieuwe restaurant op IENS vertellen hoe heerlijk het eten er is. En de vrienden van het bestaande restaurant dat het voedsel in dat nieuwe restaurant een aanslag op de smaakpapillen is.

Ik at pas heerlijk en goed betaalbaar in Parkcafé BUITEN. Dat ligt tegen het Wilhelminapark aan. De eigenaar vertelde me dat iemand die boos was omdat hij een bestelde kaastosti ook moest afrekenen uit rancune op IENS schreef dat de kok in de keuken als een machinegeweer scheten liet waardoor dat het meters verderop aan de bar niet meer te harden was. De keuken van Parkcafé Buiten heeft een subliem afzuigsysteem dus het is onzin. Maar er zullen altijd mensen met een gevoelige neus zijn die het willen geloven.

In mijn eigen restaurant gebeurt het steeds vaker dat een groep mensen eerst uitgebreid komt eten, om na afloop lang en ziedend boos te gaan klagen. Dat ze te lang op de patat moesten wachten, dat de huisgemaakte mayo niet naar Calvé smaakte, of dat het meisje in de bediening het waagde niet te reageren toen op twee vingers om aandacht gefloten werd. Die mensen weigeren dan om ook maar 1 dubbeltje te betalen en willen soms zelfs nog een financiële schadevergoeding. Hun machtsmiddel is de dreiging  met een vernietigende recensie op IENS.

Ik ken een restaurateur van een chic restaurant die ooit zwichtte voor zo’n chantagepoging omdat mensen die chic gaan eten vaak eerst op IENS kijken of dat restaurant het dure geld wel waard is. Ik heb een eenvoudig restaurant en parasieten mogen voor mij schrijven wat ze willen. Nadat ze elk dubbeltje afgerekend hebben.