Henk Westbroek - Mensen die als kleine zelfstandige elke dag 40 vierkante meter plafond moeten stucen om de huur van de sociale huurwoning te kunnen ophoesten, kunnen maar beter geen last van rugpijn krijgen.

Maar ja, soms krijgen ze dat wel en niet iedereen heeft dan het talent om zich in de vrije  avonduren om te scholen tot computerprogrammeur, beeldend kunstenaar of koffiemokkendesigner. Ik ga niet in details treden maar zelfs de angst voor rugpijn is al een carrière killer. Je krijgt er in ieder geval stress van. En van stress kun je - in de opvattingen die binnen de medische wetenschap gemeengoed zijn - een pallet aan akelige aandoeningen oplopen. Variërend van ooglidtrilling , huidverkalking en alcoholisme tot nageluitval, migraine en doodval.

Een buschauffeur die op een tijdschema rijden moet dat hem niet de mogelijkheid laat om een  fietser te laten passeren als hij vanaf een halte uit stilstand de weg opzoekt, loopt bij elke tweede optrekbeurt minimaal de kans een plaatschadeongelukje te veroorzaken. Dat zou op zich nog niet zo heel erg zijn - voor de chauffeur dan hè -, ware het niet dat een buschauffeur die binnen een jaar meer dan 12  keer bij een aanrijding betrokkenen is een goede kans loopt om gedegradeerd te worden tot werkzoekende pizzakoerier.  En je zult zo rond deze tijd van het jaar je elfde aanrijding al achter de rug hebben. Dan stuur je de rest van het jaar op stress verlagende middelen. Dat zou  op zich nog geen  ramp zijn als het niet zo was dat die al na zes weken een levenslange verslaving tot gevolg hebben waarvan de afkickkosten logischerwijs buiten elke medische verzekering vallen.

Zelfs een aangename manier om inkomen te verwerven bezorgt een normaal mens ellende. Het klinkt simpel om maandelijks even voorbij Arnhem de grens over te steken om een ramkraak te plegen, maar denk even na. Bij het verwerven van de Audi Sport Quattro loop je het risico er een te hebben uitgekozen die is uitgerust met een tracer.

Nou is zo’n ding wel te vinden met behulp van een tracer die tracers opspoort, maar toch. Dan moet je onder de auto kruipen om dat ding weg te slopen en dan worden je kleren vuil waarna je kameraden je sarren omdat vuil niet cool is. Dan ram en kraak je vervolgens waarna je de hele weg naar huis op de hielen wordt gezeten door tien politiewagens waarvan de sirenes zo hard gillen dat de finesses van de 5e van Beethoven niet meer te horen zijn.

Het risico dat je opgepakt wordt is klein maar toch altijd aanwezig. Meestal als gevolg van brandstofschaarste omdat je vergat te tanken wat kwam omdat je hoofd vol muziek zat. Reken dan maar op zes weken taakstraf. Wat natuurlijk super klote is want minder dan 3 maanden eenzame opsluiting en je bent je reputatie kwijt in de bubbel waarin je leeft en gewoon jezelf wilt zijn.

Gelukkig heeft iedereen vrije tijd genoeg om geestelijk tot rust te komen op een van de 2700  festivals die wekelijks in de buurt te bezoeken zijn. Maar naar welke moet je gaan? En welke grensverleggende blijk je later- je zou er zowat gek van kunnen worden - gemist te hebben? Festival keuze stress, ontloop dat maar eens.