Henk Westbroek - Omdat er door discriminatie een streep getrokken moet worden, begreep ik uit een stoere televisieadvertentie, zijn er maar weinig mensen die hardop durven beweren dat leeftijdsdiscriminatie helemaal top is.

Integendeel zelfs. Op een enkele cabaretier na die gekscherend vertelt dat ouderen aan verplichte euthanasie zouden moeten doen, roept iedereen “schande!” als er een oordeel over leeftijdsdiscriminatie gevraagd wordt.

In de politiek is elke partij - links, rechts en in het midden - er keihard op tegen. En hoewel elke politieke partij ook deze vorm van discriminatie schandelijk vindt doet men tegelijkertijd ook alsof het in de praktijk niet veel voorkomt. Dat heeft bizar beleid tot gevolg.

Bijvoorbeeld dat iedereen tot zijn 67e moet blijven doorwerken. Daar zou op zich niks op tegen zijn als iedereen boven de 50 die zonder werk komt te zitten, een even grote kans op een nieuwe baan zou hebben als iemand die jonger is. Dat is niet zo. Mensen boven de 50 zijn op de arbeidsmarkt vrijwel kansloos. Waarom? Managers die moeten verdedigen waarom ze liever geen baan aan ouderen gunnen, zeggen bijvoorbeeld dat die ouderen te duur zijn en te weinig flexibel en dat het nut van ervaring vooral niet overdreven moet worden.

Dat zal in sommige gevallen best waar zijn, maar negen van de tien managers zijn ook te duur voor wat ze presteren. Aan zo’n dure manager moet je verder vooral niet vragen om een toiletpot te vervangen omdat ze weliswaar hele flexibele, maar ook twee hele linkse handen hebben. Hun arbeidssouplesse bestaat dus in de regel alleen maar op papier. En het extra hoge salaris waarvan oudere managers mogen genieten? Dat wordt mede gerechtvaardigd met het argument dat voor de oudere, maar doodgewone werknemers juist niet van belang heet te zijn: ze hebben zo veel ervaring.

De belangrijkste redenen om werknemers van boven de 50 geen baan meer te gunnen worden zelden hardop geformuleerd. Om er eens een paar te noemen. Oudere werknemers hebben zoveel ervaring in het voorkomen van fouten op de werk- of kantoorvloer dat ze het vaak beter weten dan de mensen die jong en onervaren zijn maar toevallig wel hun baas. En bazen houden niet zo van werknemers die slimmer zijn dan zij.

Een andere reden om werkeloze oudere werknemers zo rond hun 50e maar op de mesthoop te donderen is dat bedrijven allemaal en eensgezind permanent bezig zijn om te verjongen. Luister maar eens een dagje naar BNR-nieuwsradio en de hele dag lopen managementgoeroes te papegaaien dat in hun bedrijf permanent aan verjonging gewerkt wordt. Om veroudering te voorkomen vanzelfsprekend.

In een bedrijf dat aan het verjongen is, passen oudere werknemers logischerwijs niet. In geen enkel bedrijf dus eigenlijk. Een belangrijke reden om iemand aan te nemen is ook of een bepaald persoon in het team past. En in zo’n team kijken de jongere teamgenoten liever naar een jong modelletje werknemer dan naar een oudere die - laten we eerlijk blijven - op het gebied van uiterlijke schoonheid de beste jaren op zijn 50e wel achter de rug heeft.

Of ik nu overdrijf? Mag ik u er dan vriendelijk op wijzen dat het schokkend wereldnieuws was dat in de nieuwste James Bond - Spectre - onze James naar bed gaat met een vrouw van boven de 50! Die er gelukkig - dankzij de zegeningen van de medische wetenschap -  een jaar of tien jonger uitziet, want anders was het niet goed te praten geweest.

(Deze column is eerder gepubliceerd in De Oud-Utrechter en is met toestemming van de auteur overgenomen.)