Henk Westbroek - Het verhaal is net als het kerstverhaal honderden keren mooi verteld en honderden keren prachtig opgeschreven. Dat Jeroen Wielaert op de achtkant van twee bierviltjes het plan schreef om de start van de Tour de France in Utrecht te laten geschieden. En dat het er van kwam.

Het Centraal Museum heeft nu pas een budget van 380.000 euro van de gemeente Utrecht ontvangen om deze twee bierviltjes door de Franse metaalkunstenaar Pipi Latour tot een kunstwerk te laten smeden. Belangrijk is  te weten dat het ronde bierviltjes waren en dat het er twee zijn.

Ze zullen in keiharde doorzichtige kunststof ingepakt worden zodat ze - vilt is gevoelig voor vocht - niet uiteen kunnen vallen. Daarna krijgen ze aan de buitenkant een band van goud en op beide kanten van de viltjes komt een gevlochten constructie van platina om spaken in het wiel te symboliseren. Dan zijn simpele bierviltjes compleet omgetoverd tot twee kunstzinnige fietswielen. Dan nog een fietsframe van 18 karaats goud waarin vanzelfsprekend het logo van de Tour en het wapen van Utrecht verwerkt wordt en een bel in de vorm van een in belvorm geslepen biologische diamant.

Het zadel zal op speelse wijze gemodelleerd worden naar het hoofd van Jeroen Wielaert en in de linker wangzak van dat zadel wordt de standaard hoeveelheid stimulerende pillen verborgen. Klaar is het kunstwerk. Om door Mart Smeets plechtig onthuld te kunnen worden in aanwezigheid van alle Nederlandse wielrenners die ooit aan de Tour de France meededen en alle nog in leven zijnde gemeenteraadsleden, wethouders en burgemeesters van Utrecht.

Natuurlijk zijn Jeroen en een honderdtal van zijn vrienden en vriendinnen er ook bij. Om het ludieke karakter van het kunstwerk te illustreren wordt deze middag in het afgehuurde TivoliVredenburg uitsluitend bier geschonken van het merk dat op het bierviltje stond en om het sportieve van de tour te benadrukken wordt het vanzelfsprekend Amstel Alcoholvrij.

Het feestje blijft hoogstwaarschijnlijk binnen de geplande kostprijs van 130 mille omdat De Mart voor half geld komt en het bier gratis is omdat de fabrikant blij is met de  reclame. In het begeleidend schrijven zullen belangwekkende viltjes details onthuld worden. Zoals? Dat Jeroen een pen lenen moest van de barman om op het ene viltje “De tour naar Utrecht?“ te schrijven en dat de pen toen ineens leeg was. Zodat op het andere viltje met een andere pen in een andere kleur geschreven staat; “Dertig miljoen moet net voldoende zijn !“ En dat Jeroen bij thuiskomst besefte dat hij zijn viltjes vergeten was mee te nemen, maar zijn levenspartner gelukkig niet.

Dat Jeroen met zijn viltjes gewapend op audiëntie bij toenmalig burgemeester Aleid Wolfsen ging die na 1 blik op de viltjes met de van hem bekende doortastendheid zei: “Geld is mijn probleem niet want zo’n bedrag zit er nog wel in de feestkas, maar wel of ik op de startdatum op vakantie in Brazilië ben of dat er op die dag net een boekverbranding gepland staat waar ik bij moet zijn, even checken.“ Vijf minuten later bleken er geen belemmeringen te zijn en gaf de heer de heer Wolfsen het bevel de legendarische bierviltjes voorlopig in de gemeentekluis te bewaren.