Henk Westbroek - Voor mijn plezier bezoek ik liever geen streng-islamitische landen en begrafenissen. Dit jaar ben ik toch al vier keer op een begrafenis geweest omdat mijn vrienden de gewoonte hebben om veel te vroeg te overlijden. Waarbij ik opgemerkt wil hebben dat  mijn vrienden in beginsel allemaal het eeuwige leven verdienen.

De laatste begrafenis die ik bijwoonde was in een stuk België waar de voertaal Frans is en omdat ik die taal niet 100 procent versta en verschillende sprekers het over LE GRAND DEPART hadden leefde ik in de veronderstelling dat in de toespraken verwezen werd naar het feit dat mijn vriend nogal een Tour de France fanaat was.

Iemand die beter Frans verstaat dan ik wees er later op dat Le Grand Depart “Het Grote Vertrek" betekent en veel mooier dan dat kun je overlijden niet noemen. De start van de Tour wordt ook zo genoemd, waarschijnlijk omdat wielrenners de bereidheid hebben zich desnoods dood te rijden om te kunnen winnen.

Het Grote Vertrek van de Tour is dit jaar in Utrecht omdat de stad 20 miljoen euro voor over had om dat vertrek te betalen. Lange tijd dacht ik dat je van die 20 miljoen beter alle Utrechtse bewoners van alle Utrechtse bejaarden- en verzorgingstehuizen een paar keer een gratis douchebeurt of een week lang echt lekker eten kon geven, maar zo denk ik niet langer meer.

Die bejaarden moeten in afwachting van hun eigen grote vertrek maar hopen dat de PvdA het net als heel vroeger weer op gaat nemen voor de zwakkeren in de samenleving in plaats van voor de banken en verzekeraars. En verder is het toevallig ook zo dat half Utrecht in de portemonnee beter van dat fietsvertrek wordt. Alle eigenaars van hotels hebben in de week van de tourstart hun prijzen vervijfdubbeld dus die lopen binnen op dat vertrek.

Maar de arme studenten dan? Die ook. Want hoewel onze regering, net als vroeger, studeren uitsluitend mogelijk wil maken voor kinderen met rijkere ouders kunnen  Utrechtse studenten hun kamers een week lang voor een godsvermogen verhuren aan fietsliefhebbers met poen.

Volgens berichtgeving in het AD/Utrechts Nieuwsblad levert een baggerkamer van 10 vierkante meter die week zomaar 2 mille op. Dus voor studenten is dat tourvertrek onwijs gaaf.

Maar armlastige kunstenaars, worden die er wel beter van? Jazeker! Dichter Ingmar Heytze is voor dik geld gevraagd om een boek met verzen te schrijven over elke renner die meedoet. Dat hij in al die 163  gedichten de woorden doping, valse start en spuit elf niet gebruiken mag, daar kan Ingmar best mee leven. Er blijven immers genoeg mooie woorden over.

Popartiest Blaudzun heeft al een fortuintje verdiend aan het schrijven van een prachtig tourlied, net als het drietal clipmakers dat daar een wonderschoon filmpje bij maakte.

Ook al omdat er zeventien avondvullende toneelstukken over Het Grote Utrechtse Vertrek in de maak is, mogen kunstenaars niet mopperen. Maar mogen de Utrechtse topambtenaren dat wel dan? In dit Utrechtse vertrekgeval zeker niet!

De top van de topambtenaren op fietsgebied heet Jo de Viet. Op twitter (@Jodeviet) kun door Jo zelf verstrekt fotografisch bewijs bekijken en lezen dat hij weinig meer doet dan met tientallen topambtenaren uit Leeds gezellig uit eten gaan om fietsgedachten uit te wisselen. Jo ging pas ook met dozijnen ambtenaren op locatiebezoek bij een ondergesneeuwd Utrecht grasveldje waar wellicht een VIP tent op moet neergezet door een bedrijf dat Vip tenten neerzet. Jo gaat ook heel, heel vaak naar Parijs. Waarom dat laatste? Hè, hè ,wie gaat er nou niet graag op kosten van de stad Utrecht lekker vaak naar Parijs?

Jo de Viet rechts met achter hem burgemeester Wolfsen en tourdirecteur Prudhomme in 2013. Foto: Ton van den Berg

Of ik zelf beter word van Le Grand Depart? Dat ligt eraan of ik in de week van de tourstart mijn huis voor de nieuwprijs van een kleine auto weet te verhuren. Dat huis heeft trouwens qua slaapkamers vier hele grote vertrekken.

(Deze column is met toestemming van de auteur overgenomen uit De Oud-Utrechter.

Nabrander redactie Nieuws030: Jo de Viet heeft inmiddels zijn activiteiten rond de Tour afgerond en doet alweer andere werkzaamheden binnen de gemeente Utrecht.)