Westbroek - Bij groothandel De Sligro in Nieuwegein kan een mens vrijwel alles kopen waar een mens behoefte aan kan hebben; bijvoorbeeld gestreepte regenboogtomaten, ecologische tuinmeubelen, Belgische bonbons, Franse kaas met Italiaanse truffelvlokken, roze steenzout, transparante druipkaarsen en gepekelde varkenshazen.

Vlak voor de kassa’s staan daar de meest voordelige aanbiedingen uitgestald. Daarbij moet u op het warmste moment van de zomer denken aan flessen Prosecco voor een paar euro, rond Pasen aan chocoladepaashazen in alle maten, en in deze tijd van het jaar aan een oneindige variatie Sinterklaaslekkernijen.

Vlak naast de bak met bisschopsmijters in alle hoofdmaten is een groot schap met Pietenpoppen. Die poppen zijn zo groot als een doorsnee kleuter van een jaar of 3. Ze hebben pisgele hoofden en staan dan ook perfect omschreven als 'Gele Pieten'.

Voor dat schap stond een jonge vrouw te dubben. Omdat ze vriendelijk naar me lachte en me met mijn voornaam begroette zei ik: ”Hoe is het mogelijk hè, dat je voor zo weinig geld zo’n grote en ook nog eens van echte glazen ogen voorziene Gele Piet kunt aanschaffen! Zou er qua pop in deze wellicht sprake kunnen zijn van akelige  kinderarbeid? ”

De vrouw glimlachte en zei dat ze niet eens helemaal uitsloot dat de poppen in China vervaardigd waren door een poppenmaker die daar voor een paar pond gebroken rijst per dag op de loonlijst staat.

In haar ogen hadden de hoofden van de poppen - naast de kleur - namelijk ook andere typische Chinese trekjes. Ik zag dat niet zo duidelijk als zij en had weinig zin een discussie over de essentie van het Chinese uiterlijk dus vroeg ik: ”Wat doe jij voor je vak? ”

Nadat ze gezegd had dat ik dat vast niet zou willen horen, verklapte ze na enig aandringen toch dat ze in Den Haag ambtenaar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken was. En dat ze namens de minister betrokken was bij de Landelijke Stuurgroep over de toekomst van Zwarte Piet. Een overlegorgaan dat in de overlegwandelgangen 'Task Force Zwart naar Wit' wordt genoemd.

“Wie vervangt er in die Task Force de boos weggelopen Pietloloog Quisy Gario eigenlijk? Wat is de inbreng van de vertegenwoordiger van de Publieke Omroep? Hoe stelt directeur Ineke Stroucken van het Nederlands Instituut voor Volkscultuur zich in de discussies op? En wordt er nou dagelijks, wekelijks of slechts maandelijks vergaderd? Worden de vergaderaars trouwens volgens de ambtelijke vergadernormen betaald en ontvangen ze pakweg vijfhonderd euro per middag of is het idealistisch vrijwilligerswerk? En tenslotte, waarom lekt er niets maar dan ook  helemaal niets uit van wat er door die Landelijk Stuurgroep bediscussieerd wordt?“

Ze keek me geheimzinnig lachend aan en zei: “De strikt plannen en beleidsvoorstellen die op de derde dinsdag van september door de Koning zelf aan de Tweede Kamer gepresenteerd worden, bevatten nooit ook maar enig vers nieuws. Wat in de 'Task Force Zwart naar Wit' bediscussieerd- en besloten wordt is in tegenstelling daarmee 100% uitlek-proof. Om maar 1 doodsimpele reden; er is unaniem besloten dat iemand die op uitlekken wordt betrapt per direct in Nigeria als slaaf verkocht wordt. En deze stok achter de deur werkt tot nu toe prima!”

De vrouw pakte een Gele Piet uit het schap en las voor wat er op een miniem labeltje stond: Made In China. Ze legde de Piet hoofdschuddend terug in het schap en liep naar de kassa.

Een week later ontving ik in een witte discrete enveloppe de geheime notulen van een vergadering van de 'Task Force Zwart naar Wit'. Het een heeft hoogstwaarschijnlijk helemaal niks met het ander te maken, maar omdat de Binnenslandse Veiligheidsdienst nu alle betrokken van de stuurgroep Zwarte Piet aan een derderangs verhoor moet gaan onderwerpen, kan ik maar beter zelf vertellen dat de vrouw in kwestie mij geen enkele informatie gaf en mijn adres niet heeft. Dan hoeft zo’n aardige  vrouw niet gemarteld te worden om tot de conclusie te kunnen komen dat ze volledig vrijuit gaat.

(Wordt  Vervolgd)