Roger Vleugels - TivoliVredenburg bestaat niet! Wat bestaat is een koude oorlog tussen twee bloedgroepen; tussen Tivoli en Vredenburg. Daar waar de propaganda het heeft over de meerwaarde van het onder één dak brengen van die twee is er in werkelijkheid sprake van een dodelijke coëxistentie.

Pers of gemeenteraad plaatsen zich buiten de werkelijkheid als ze TivoliVredenburg bespreken en niet doorhalen tot in het bloedgroepenprobleem. Zeker, er is veel mis in TivoliVredenburg, zoals een krakkemikkig management en zeer slechte externe communicatie, maar voor echte verbetering moet de koude oorlog die onder alles zit aangepakt worden.

TivoliVredenburg: beetje dom

De eerst indruk is bepalend. Bij sollicitatiegesprekken valt de beslissing binnen 10 seconden. Mijn eerste kennismaking met TivoliVredenburg was een rondleiding voor de opening. Een rondleiding door iemand van de Vredenburgbloedgroep. Werkelijk iedere zaal anders dan de Grote en Hertz werd denigrerend besproken. In die andere zalen heette het gaan 'geluiden' gemaakt worden waarop mensen gaan 'hupsen' soms tot wel diep in de nacht. Ronda zat niet in rondleiding: 'er zijn daar try-outs'. Zichtbaar was dat de andere tegelijk-lopende rondleidingen wel bij Ronda naar binnen gingen.

Tweemaal heb ik geprobeerd een abonnement te kopen. Tweemaal ging ik tijdens openingstijden naar de kassa. De eerste maal was de deur op slot en vond de medewerker die mij klip en klaar zag het niet nodig de deur open te doen. De tweede maal geraakte ik tot binnen maar was een privé-telefoongesprek belangrijker dan ik. Dankzij het geduld van mijn vrouw hebben we nu een abonnement.

Afgelopen week zaten we in een, vanwege de geluidslekken, naar de Grote Zaal verplaatst Hertz concert. De toegezegde brief over die zaalverplaatsing moet nog komen.

Allemaal beetje dom. Peanuts vergeleken bij waar het echt over gaat. Waar is de crossover programmering? Hoe kan het dat iemand als Solima optreedt en zijn heavy metal barock alleen op video vertoond wordt? Wanneer begint het gebruiken van het gebouw? Wanneer wordt het projectmanagement aangevuld met account- en gebouw-management?

TivoliVredenburg: 't bestaat niet

Die kathedraal op het Vredenburg dient meer te bevatten dan twee bloedgroepen en vijf zalen, maar TivoliVredenburg schijnt dat niet te beseffen. Er is meer dan een ambtelijk subsidievretende opstelling. Enkele observaties en vragen:

- Hoe kan het dat een zo belangrijk gebouw zich van de stad afkeert. De hele plint langs de straat Vredenburg, langs de Catharijnekade en bij het hoekje bij het plein Vredenburg keren zich niet naar de stad.

Hoofdingang en kassa zijn amper gemarkeerd. Waar zijn de publieksfuncties? Waar het restaurant? Waar de TivoliVredenburgwinkel? Ja, er is nu een Gegeven Paard, maar dat is 10 procent van de plint. Hoe kun je op een A1 locatie zoveel kapitaal weggooien. En kom nou niet met dat de architecten qua plint hun werk slecht deden, Dat is waar, maar een onvoldoende excuus.

- Het hoort onbestaanbaar te zijn dat er geen rtv-programma's op reguliere basis, iedere week en zelfs iedere dag, uit dit gebouw komen, zowel landelijk als regionaal/lokaal. Waar is het wekelijkse, live op de radio uitgezonden spreekuur van de cultuurwethouder?

- Waar zijn de open podia, de jamsessies, met en zonder programma, met en zonder entree, in Het Gegeven Paard, of zeshoog. En niet af en toe, maar dagelijks. Al dan niet samen met allerlei bestaande initiatieven in Utrecht, in de omroepwereld, in de muziekopleidingen, enz.

- Waar zijn de restaurants? Waar is de bruisende dagprogrammering voor de terrassen op zes hoog? Waar zijn die terrassen? Waar is de cd/dvd/gadgets winkel in de plint met materiaal van alle artiesten van de hele programmering? Waar is het ondernemerschap?

- Waarom wordt er voor het Filmfestival een tig duizend euro's opslurpende tent voor de deur gezet terwijl het gebouw ruimte over en geld tekort komt?

- Waar zijn de TivoliVredenburg crossover orkesten? Waar is het huisorkest? 1-2-3 keer per week te horen op de open podia, naast de reguliere programmering? Waar is het kleuterorkest?

- Waarom is er geen Fringe infrastructuur, programmering enz. Het pand Vinke aan de overkant zou daartoe gemakkelijk een hele belangrijke kweekvijver-, oefen- en open podium-functie kunnen hebben. Met als doel: ticket verwerven voor optreden aan 'de overkant'.

- Waarom is de gebouwlogistiek zo mager, Juist in architectuur die past in de traditie van Herzberger verdient dit extra aandacht, met kleuren, pijlen en zo meer. Het is nu een chaos.

- Waarom zijn er geen goede wegwijzers vanaf station en parkeergarages?

- Waarom klagen over de kelder. Laat alle inkoop lopen via één central desk, met per leverancier één levering per week op venstertijden buiten de kelderdrukte. Scheelt één fte.

- Waar zijn de dagsymposia? Waar iedere week de vertoning van het Stationsgebied-weekjournaal [b.v. in samenwerking met de School voor Journalistiek] met lunch en/of borrelhapjes?

- TivoliVredenburg lijkt op twee konijntjes die in subsidiekoplampen kijken.

 Waar is het ondernemerschap? TivoliVredenburg: aborteer de bloedgroepen, sloop de heilige huisjes, begin en stop met de diefstal van publieke middelen.