Roger Vleugels - Eind vorig jaar wist de Utrechtse pers het zeker. In het pand van V&D komen Primark en Hudson Bay. Hoe kwam het journaille tot dit inzicht? Er is geen intentie-overeenkomst of optie ondertekend. Misschien is de wens de vader van de gedachte? Of komt het doordat Primark en Hudson Bay qua vierkante meters passen in die oude V&D? Of doordat een architect een schets in die richting maakte?

Nou wil het toeval dat uw columnist langs een andere borreltafel liep. Overigens net op het moment dat Apple opstond. “Neu” zei Apple, “dat Hoog Catharijne, dat is niks voor mij. Ik wil grote etalages, een breed front, en dat kan niet in een shopping-mall, zelfs niet als die allure krijgt. Ik denk dat ik me maar eens ga richten het pand van C&A aan het Vredenburg, dat komt toch leeg, nietwaar?”

Aan tafel zaten nog vier gasten: Hudson, Primark, MediaMarkt en Decathlon. Snel werd duidelijk dat ze alle vier zin hebben in een plek in Hoog Catharijne, Althans ‘zo ongeveer in Hoog Catharijne’, want ze willen in wisselende allianties dingen die Klepièrre, de baas van Hoog Catharijne, of de gemeente weer niet willen.

Zo wil de MediaMarkt groeien, liefst op de huidige plek. Dat zou betekenen dat de MediaMarkt het hele Gildenkwartier opslokt waardoor Hoog Catharijne geen ingang zou hebben aan de Leidsche Rijn. Over een paar jaar een toplocatie met terrassen aan het water. Dat vinden Klepièrre en de gemeente een wat mindere optie, althans daar moeten ze over nadenken.

Hetzelfde speelt ook, maar dan in het groot, rond de locatie waar V&D in zat. Hudson en Primark willen ieder de helft van dat pand. Of eigenlijk ieder iets meer dan de helft. Dat kan door Boven Clarenburg erbij te trekken. Dan vervalt de Hoog Catharijne uitgang bij Voor Clarenburg. Dat past bij plannen van Klepièrre die die uitgang wil verplaatsen naar Achter Clarenburg ter hoogte van de Korte Elisabethstraat. Over deze actie zitten Klepièrre en gemeente echter nog niet op één lijn.

Klein probleempje bij dit geheel is dat het pand van V&D niet van Klepièrre is en er dus ook nog eigendomstransacties nodig zijn om dit soepel te laten verlopen.

“Maar” zegt Decathlon, “ik wil de hele begane grond van het V&D pand wel, inclusief alles tot aan Achter Clarenburg”. Op zich vinden Hudson en Primark het een prima gedachte als Decathlon onder hen zou komen. Ze vragen zich dan wel af of er genoeg vierkante meters voor henzelf overblijven. Het wringt ook met hun idee om eigen ingangen te hebben aan Achter Clarenburg en aan de Catharijnekade.

Ach zegt Decathlon; “Doe me dan de locatie van de MediaMarkt maar”.

Kortom het kwartetten werd reuze gezellig, vooral ook omdat de pers in geen velden of wegen te bekennen was.