Roger Vleugels - Als de gemeente één ding geleerd heeft van Hoog Catharijne, zo heet het, dan is het dat er nooit meer zoveel dooie plinten mogen zijn. Nooit meer naar binnen gerichte publieksonvriendelijke gevelwanden daar waar veel voetgangers lopen.

Tussenstand

De eerste drie gebouwen in het Stationsgebied zijn recent opgeleverd. De oogst: 61% van de buitengevel op voetgangersniveau bestaat uit dooie plinten. Hoe heeft een gemeente, een projectorganisatie een gemeenteraad, een welstandscommissie dit toe kunnen staan? Niemand klaagt: de middenstand niet, de pers niet, de criticasters van de aanpak van het Stationsgebied niet, niemand.

De specificatie van die 61%

TivoliVredenburg: busbaanzijde 30% dood; Vlaamse Torenzijde 50% dood; Hollandse Torenzijde 100% dood; Catharijnekade 60% dood; Totaal 60% dood.

Gebouw Vredenburg: busbaanzijde 38% dood; Hotel Smits/Apollozijde 0% dood; Pleinzijde 0% dood; Vlaamse Torenzijde 78% dood; Totaal 29% dood.

Stadskantoor: afgezien van de ingangen dood; Totaal 95% dood.

De entree van het Stadskantoor. Foto: Ton van den Berg

Afstandelijk en kaal

Waarom heeft het Stadskantoor aan het Forumplein geen vanaf buiten toegankelijke publieksfuncties, geen café/brasserie met binnen- en buitenterrassen, geen copyshop, geen pasfotograaf, geen folder/informatiepunt. Sterker nog waarom is hier bouwkundig geen rekening mee gehouden? De smalle galerij links van de ingang gaat verbreed worden tot een plein en kent niet één optie voor een deur.

Als je even gaat buurten bij het Stadskantoor in Den Haag, zie je direct hoe het ook kan. Hoe levendig zo’n gebouw kan zijn. Als je bovendien vanaf het Haagse Stadskantoor naar Den Haag Centraal loopt, zie je hoe bijvoorbeeld de terrassen van Starbucks (binnen) en DE (buiten) ook tijdens een ingrijpende verbouwing al leven in de brouwerij brengen.

Dé muzieksteeg van Nederland!

Nog een voorbeeld: de Vlaamse Toren, nu de jongste achterbuurt van Utrecht, in potentie dé muzieksteeg van Nederland.

Naast ingangen en nooduitgangen, plus wat leegstand, bestaat deze steeg voor 64% uit dooie plinten. De twee gevelwanden kennen tezamen exact 20 dooie segmenten en tegelijk 20 kansen voor 20 muziekgerelateerde winkeltjes, ateliers, muziekbarretjes, werkplaatsjes, een muziekwinkel voor vinyl en eentje voor dj's, een printshop voor audio/video en bladmuziek, een  gitaarreparatiewinkel, een elektronicawinkel, enz. Prachtig werk voor een gebiedsmanager om dit soort initiatieven naar de steeg te halen of mede te ontwikkelen.

De winkels langs de plint van TivoliVredenburg kunnen aan de binnenkant, in de hal, een tweede voorkant hebben. Kroonjuweel in deze muzieksteeg kan het Pleincafé van TivoliVredenburg zijn, met iedere dag open podium-sessies. Kortom, ik pleit voor een levendige steeg met allure en culturele experimenten pal naast de artiesteningang van TivoliVredenburg.

Rest nog één vraag

Wie krijgt de zwarte piet, in welke kleur dan ook, voor deze 61% fail?