Roger Vleugels - Is het u al opgevallen? De Schele Maagd wordt met de dag verdrietiger. Sinds een paar jaar staat de engel van voormalig verzekeringskantoor De Utrecht op een balkon op het oude deel van TivoliVredenburg. Ze kijkt uit over het plein Vredenburg.

Met lede ogen ziet ze de komst van twee nieuwe achterbuurten aan. Links van haar kijkt ze neer op de eerste al voltooide achterbuurt: de Vlaamse Toren. Deze steeg ligt tussen TivoliVredenburg en Nieuw Vredenburg. Dat is dat nieuwe gebouw met The Sting, Zara en Starbucks.

Rechts van haar wordt begin volgend jaar de tweede geopend: de Hollandse Toren. Deze steeg ligt tussen TivoliVredenburg en de nieuwe hoofdingang van Hoog Catharijne: het Entreegebouw.

Wat in haar ogen twee prachtige levendige stegen hadden kunnen worden, zijn rampen. In haar ogen is dit met simpele middelen te herstellen. Maak de stegen fietsvrij. Zorg dat zich op ooghoogte geen dooie muren bevinden. In jargon heet dit voorkom de dooie plinten; iets dat vooral vanwege de behoefte aan meer sociale veiligheid officieel topprioriteit heeft bij de herinrichting van het Stationsgebied.

In dit geval zijn de dooie plinten eenvoudig te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld door etalages in te richten; door er ook winkel-ingangen te maken; door kleine ondiepe winkels in de bestaande panden toe te voegen; enz.

Ook de straatverlichting moet beter. Het viel de Schele Maagd al enige tijd op dat er meer mensen naar concerten in TivoliVredenburg gaan dan er na die concerten uitkomen.

Ze ging op onderzoek en ontdekte dat vooral oudere mensen na concerten niet de uitgang aan de Vlaamse Toren gebruiken omdat het daar later op de avond te onveilig, te luguber is. Die mensen verlaten TivoliVredenburg dan uit haar zicht via de Catharijnekade.

Een vette chapeau voor de gemeente en TivoliVredenburg. Het bestrijden van dooie plinten, een officiële topprioriteit, mislukt bij deze stegen net zo jammerlijk als bij het oude Hoog Catharijne.

In het voorjaar gaat de Hollandse Toren open met aan beide zijden bijna alleen blinde muren. Naar verluidt staat Klepièrre, de baas van Hoog Catharijne, niet te popelen om winkels in het Entreegebouw toestemming te geven zich [ook] te richten naar die steeg, bijvoorbeeld door er een etalage of ingang te maken. Alle winkels moet naar binnen gericht zijn, naar Hoog Catharijne, naar Klepièrre, zelf.

Echt woest wordt de Schele Maagd over wat er onder haar gebeurt. Onder haar bevindt zich de gedroomde plek voor een levendig marktcafé, maar er gebeurt al jaren niks. En TivoliVredenburg maar klagen over exploitatietekorten. Woest kan ze er over worden.

De ruimte onder haar op de begane grond is klein, maar de terrassen kunnen groot zijn en de bereiding van dranken en hapjes kan in de kelder. En ja, er zijn wat vergunningsproblemen, maar waar een wil is, is een weg.

En zeg nou zelf waar in Nederland is er een markt zonder marktcafé. Woest kan ze er van worden.

De Schele Maagd kan de Hollandse Toren alleen zien als een kopie van de Vlaamse Toren. Vanaf het voorjaar heeft ze dus twee achterbuurten en geen café aan haar voeten.

PS - Die twee stegen, Vlaamse- en Hollandse Toren, zijn genoemd naar torens van het voormalige kasteel Vredenburg. Logischer was het geweest om de Vlaamse Toren gewoon Willemstraat of Verlengde Willemstraat te noemen; en de Hollandse Toren bijvoorbeeld Catharijnedwarsstraat of Tivolipassage of zo iets.