Kees van Oosten - Heleen de Boer GL: "Wonen is geen markt, wonen is een recht". Ruim een week geleden stuurde ik alle raadsleden de column over Bart de Vries die geen urgentie krijgt om de krankzinnige reden dat hij geen zelfstandige woning achterlaat. Dat hij een progressieve spierziekte heeft waardoor hij amper kan lopen en dat zijn onzelfstandige optrek in een pakhuis is afgebrand, telt voor de gemeente Utrecht allemaal niet. Ik dacht: daar zal Heleen de Boer wel werk van maken. Een week is voorbij, niets van Heleen de Boer gehoord. Geen schriftelijke vragen, niets.

Paulus Jansen, niet alleen de verantwoordelijke wethouder maar ook van de SP,  ook een mailtje gestuurd over Bart de Vries. Ook een week geleden. Niets van gehoord. Ook niet van andere raadsleden zoals GL Pepijn Zwanenburg die roepen dat wonen een recht is en die, net als Heleen de Boer vinden, dat het een schande is dat sociale huurwoningen verkocht worden.

Met de SP heb ik jaren actie gevoerd tegen de sloop van sociale huurwoningen, onder andere de flats van Mitros en Portaal in Kanaleneiland Centrum en Kanaleneiland Noord. GroenLinks, de PvdA en D66 en uiteraard CDA en de VVD stemden destijds vóór de gebiedsplannen die de sloop en het vervangen door koopwoningen mogelijk moesten maken. Dat GroenLinks nu zo verontwaardigd roept dat het een schande is dat sociale huurwoningen worden verkocht, is dus volstrekt hypocriet.

Sinds PvdA-wethouder Marie-Louise van Kleef is het beleid in Utrecht erop gericht het aandeel sociale huur terug te dringen naar hooguit 30% en dat zou dan moeten gebeuren door 10.000 sociale huurwoningen, waarvoor dat bouwkundig niet nodig is, te slopen en grotendeels te vervangen door koopwoningen. Aanvankelijk heette dat asociale beleid "De Utrechtse Opgave" en toen die kreet al teveel besmet raakte werd dat beleid omgedoopt tot "Utrecht Vernieuwt" en werd het door PvdA-wethouder Harrie Bosch voortgezet en daarna tot 2014 door PvdA- wethouder Gilbert Isabella. PvdA Bülent Isik, geruime tijd werkzaam als coördinator gebiedsontwikkelingsprojecten bij Mitros, moet nu dus niet zo'n hele grote mond hebben over de doorverkoop van de flats in Kanaleneiland Noord.

Stuitend is natuurlijk dat de SP-er Paulus Jansen, nu hij wethouder is, hetzelfde verhaal ophangt als zijn voorgangers van de PvdA, namelijk dat "op Kanaleneiland, waar nu bijna 60% van de woningvoorraad sociaal is, moet het aandeel van woningcorporaties omlaag". Dat is precies waar de SP altijd actie tegen heeft gevoerd in Kanaleneiland tegen de PvdA-wethouders en tegen PvdA ex-minister Ella Vogelaar (nog steeds voorzitter van de raad van commissaris bij Mitros).

Kortom, het is weer een en al hypocrisie wat de klok slaat. Alle politieke partijen die schande roepen over de winstgevende doorverkoop van de Qatar-flats hebben er, toen de flats nog van Mitros en Portaal waren, mee ingestemd dat de flats zouden worden gesloopt om ze te vervangen door luxe koopwoningen. En ze vonden het allemaal goed om huurders die ze er uit wilden hebben te bedriegen met zogenaamde 'terugkeergaranties'. En ze vonden de sloop zo belangrijk dat alle  huurders urgentie kregen bij het zoeken naar een andere sociale huurwoning. Urgentie dus die Bart de Vries geweigerd wordt.

Of ze nu van GroenLinks zijn, van de PvdA, D66 of de SP, het interesseert onze raadsleden en onze wethouders kennelijk geen ene moer of mensen eindeloos moeten wachten op een betaalbare huurwoning, ook niet als ze, zoals Bart de Vries, invalide zijn. Het enige wat ze interesseert zijn de verkiezingen.