Wie wil weten hoe onze binnenstad er over 10 jaar uitziet zou eens moeten gaan kijken in Brussel. Het bruisende hart van Brussel werd ooit gevormd door het De Brouckereplein. Daar kwamen de prestigieuze winkelstraten Boulevard Adolphe Max en Boulevard Anspach op uit.

Wie daar lang niet geweest is herkent het niet meer terug. Je kunt daar nu terecht voor een goedkoop hotel met op loopafstand zieltogende winkels waar goedkope levensmiddelen worden verkocht.

Een leerzame excursie is ook Oberhausen. De binnenstad is inmiddels het domein van goedkope discount winkels. Voor hoogwaardige detailhandel kan je terecht aan de rand van de stad in het nieuwe CentrO: het Shopping- und Freizeitzentrum. Met ruim voldoende parkeergelegenheid.

Wat zich in het hart van Brussel en Oberhausen heeft voorgedaan is volgens de Utrechtse plannenmakers wat er ook in Utrecht moet gebeuren. De bedoeling is namelijk om het stadscentrum in westelijke richting te verplaatsen zodat het meer in het midden van de stad komt te liggen. Doordat Leidsche Rijn er bij gekomen is, ligt het stadsmidden nu op het Jaarbeursplein. Als locatie voor het nieuwe stadhuis is niet voor niets het Jaarbeursplein gekozen.

Aan het Jaarbeursplein is ook gepland de Megabioscoop, het Casino en een groot hotel. Over het Jaarbeursterrein loopt straks de Centrumboulevard, compleet met winkels, cafe's en vermaak. Het winkelhart van Utrecht zal binnenkort bestaan uit Hoog Catharijne met een uitloper naar het Jaarbeursterrein, waar ruimschoots voldoende parkeergelegenheid is langs de parkeerterrein P2 en P4 (Overste den Oudenlaan).

In het streven van de gemeente om het stadscentrum te verplaatsen richting Jaarbeursplein paste ook het plan om de bibliotheek uit de binnenstad te halen en op het Smakkelaarsveld te bouwen. En ook het plan voor de Megabioscoop komt er op neer dat bioscopen voor de binnenstad verloren gaan, zoals ook Tivoli uit de binnenstad is verdwenen. De gemeente is er kennelijk op uit culturele- en bestuurlijke functies die tot een bezoek aan de binnenstad leiden, daar zoveel mogelijk weg te halen.

Het onvermijdelijke gevolg van de verschuiving van het stadscentrum richting Jaarbeurs is dat steeds meer bezoekers niet verder meer komen dan Hoog Catharijne en voor shoppen en vertier de Jaarbeurs-centrumboulevard opzoeken, op korte loopafstand van de Jaarbeurs parkeervoorzieningen.

Dat gaat ten koste van winkel- en culturele voorzieningen in de binnenstad. Het is een kwestie van tijd. Over 10 jaar is de Steenweg het domein van goedkope discount- en levensmiddelen winkels. De ontwikkeling van het Jaarbeursterrein, zoals de gemeente zich dat voorstelt, leidt onherroepelijk tot verval van de binnenstad.

Kees van Oosten