Kees van Oosten - Uitgerekend in de week waarin bekend werd dat Nederland niet op tijd voldoet aan de tot 1 januari 2015 uitgestelde termijn om aan de EU-normen voor luchtkwaliteit te voldoen, pleit een delegatie van Nederlandse gemeenten onder leiding van de Schiedamse burgemeester Lamers voor nog meer uitstel. En niet zo'n beetje ook. 

Gemeenten zouden stevig in de knel komen door de EU-normen, want de ambities die Europa koes­tert zouden pas ergens tussen 2030 - 2050 waargemaakt kunnen worden. Aldus Lamers. Lees en huiver: klikhier.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat in 2010 aan de EU-normen zou worden voldaan. Omdat er veel te laat begonnen werd om maatregelen voor te bereiden was Nederland genoodzaakt om uitstel te vragen. Dat uitstel werd verleend in 2009 op voorwaarde dat in 2015 alsnog aan de normen zou worden voldaan.

Omdat de Nederlandse overheid opnieuw geen serieuze maatregelen heeft genomen wordt dus in 2015 ook niet aan de EU-normen voldaan. En nu willen de gemeentebesturen dus uitstel minstens tot 2030. Eigenlijk nog langer, want er zullen nog wel twee generaties overheen gaan voordat de burger schone lucht kan inademen. Aldus Lamers.

Het pleidooi voor nog meer uitstel, en nog wel tot na 2030, betekent in de eerste plaats dat de burger al jaren door de overheid wordt voorgelogen. De gemeente Utrecht bijvoorbeeld beweerde in 2006 bij hoog en bij laag dat de normen in 2010 zeker zouden worden gehaald en beweerde tot voor kort dat de normen in 2015 zeker zouden worden gehaald.

Dat de Nederlandse gemeenten nog meer uitstel willen zou ook voor gezagsgetrouwe burgers het ultieme bewijs moeten zijn dat de Nederlandse overheid helemaal niet bereid is te doen wat nodig is om de lucht schoon te krijgen. Ook in Utrecht heeft de bouw van nog meer parkeervoorzieningen (nota bene bij het station) nog steeds absolute prioriteit.

Volgens EU-commissaris Potocnik kost luchtverontreining de gemiddelde Europeaan twee jaar van zijn leven. Het dichtbevolkte Nederland hoort bij de smerigste landen. Woon je dan bovendien langs een drukke weg, dan loop je een grote kans dat je tien jaar eerder dood gaat.

Kortom, dat de Nederlandse gemeenten pleiten voor nog meer uitstel betekent domweg dat het ze geen moer kan schelen als burgers vroegtijdig dood gaan door luchtverontreiniging.

(Bron van de begeleidende satelietfoto: klikhier)