Kees van Oosten - Sinds kort zit ik ook op Facebook. Ik geef het toe, wel een beetje laat. Via Facebook krijg ik allerlei berichtjes die ik niet krijg als ik naar de NOS kijk. En een hoop nieuws wordt mij bespaard. Over sport, amusement en vaderlandse politiek. In korte tijd heb ik een kringetje Facebook-vrienden die zich over dezelfde onderwerpen druk maken en elkaar informeren. Leuk hoor.

Een paar dagen terug werd ik op Facebook getipt over 'Ander Nieuws' een boek van Janneke Monshouwer. Werkte 30 jaar bij de tv, waaronder het NOS-journaal en maakte daar mee hoe het nieuws dat ons dagelijks wordt voorgeschoteld gemanipuleerd wordt zodat wij de wereld leren zien zoals de overheid en allerlei lobby- en belangengroepen willen dat wij dat de wereld zien. 

Het eerste hoofdstuk gaat over journalisten die door de overheid in dienst worden genomen als persvoorlichter en via hun netwerk het nieuws van de overheid pluggen. En het gaat over de CIA die op grote schaal media en journalisten omkoopt om ze uit te laten leggen dat het vrije westen en haar bondgenoten worden geregeerd door rechtschapen weldoeners en de rest van de wereld bestaat uit extremisten en terroristen. 

Boek meteen besteld en Janneke Monshouwer gevraagd om over het boek te komen vertellen. Wat ze betoogt is niet nieuw. Volgens de vermaarde journalist I.F. Stone is de leugen eigen aan de overheid (1967) en volgens Noam Chomsky zijn de belangrijkste media in handen van multinationals die er niet voor terugschrikken onze beschaving te vernietigen. Wat Monshouwer toevoegt is dat ze laat zien dat ook wij hier en nu misleid worden.

De voorlichting door de gemeente Utrecht is propaganda. Als het college vindt dat het beter is dat wij bepaalde dingen niet weten worden die ons niet meegedeeld. Terwijl TNO ons heeft laten weten geen onderzoek te hebben gedaan naar de roetuitstoot van auto's beweert het college ijskoud van wel. De burgemeester beweert dat het klachten regent over de horeca op de Amsterdamsestraatweg maar uit de gemeentelijke cijfers en rapportages blijkt dat allerminst.

Dat wij voortdurend worden misleid door de overheid en dat de media dat maar al te vaak laten gebeuren lijkt mij een uitgemaakte zaak. De vraag is wat we daar tegen kunnen doen. Het zou goed zijn om het daar over te hebben als Janneke Monshouwer 28 juni over haar boek komt vertellen.

Lezing 28 juni 19.30 uur in Centrum Emma Cremerstraat 245-247.