Journalist Dick van der Peijl is Tourmaker, oftewel vrijwilliger bij de Utrechtse tourorganisatie. Hij verhaalt over wat hij meemaakt deze dagen.

Helemaal klaar voor de Tour! Woensdag ben ik gediplomeerd als evenementenverkeersregelaar. Met succes heb ik het examen gedaan en gehaald! Na 43 jaar ben ik weer vrijwilliger. Leuk, wel plichten en geen verantwoordelijkheid. Vrijheid.

Met 1500 andere vrijwilligers ga ik de Tour begeleiden. Nou ja, het publiek assisteren. Met een brede lach begin ik morgen als verkeersregelaar op het Lepelenburg bij de ploegenpresentatie! Ik heb er zin in, vier dagen lang!

Vorige week kregen we in het Spoorwegmuseum onze kleding. Een mooi T-shirt, een polo, een regenjas, een hesje, een drinkbeker , een pet en een rugzakje. In de prachtige kleuren blauw/groen en geel.

Burgemeester Jan van Zanen was er bij en Prudhomme, de Tourdirecteur, sprak ons vriendelijk en bemoedigend toe via een groot scherm. Heerlijk eten kregen we en we mochten de prachtige expositie over de Tour en de Nederlanders in de Tour van het Spoorwegmuseum bekijken.

Mijn band met het wielrennen komt uit Zeeland, de Zeeuwen Jo de Roo en Jan Raas, ware wielerkampioenen en heel goeie renners. Met Jan Raas zat ik nog een blauwe maandag op school en Jo had een geschenkenzaak in Goes, mijn woonplaats toen. Ik heb Jo en Jan vaak zien wielrennen en ik deed Jo na op mijn gewone ‘racefiets’. Maar dat is lang geleden, het heeft wel mijn liefde voor de wielersport bij gebracht. Later werd het voetbal en atletiek.

De aftrap bij de 'honderd dagen' vooraf was mijn eerste vrijwilligerswerk voor de Tour en Grand Depart. De trappen van het stadhuis afplakken in de regen en ’s avonds het publiek begeleiden. Rot weer, regen, maar leuk!

Ik kwam er Harm tegen, die ook vrijwilliger is. We konden het goed vinden en hij vroeg op een gegeven moment : “Heb je zin om mee te gaan naar Parijs?” Nou daar heb ik wel oren naar. Ik zei dus: ‘Ja.’ Eind mei ben ik met de club naar Parijs geweest en in vijf dagen naar Utrecht gewielrend. Ik deed de materiaalwagen. (Zie Nieuws030 van eind mei).

Donderdag begint het echt. Van drie uur ’s middags tot elf uur ’s avonds ben ik er bezig. Vrijdag van vijf uur tot negen uur bij het Wilhelminapark en zaterdag en zondag van zeven uur ’s morgen tot twee uur ’s middags achter Galgenwaard.

Zaterdagmiddag en avond heb ik met een oude vriend van de middelbare school in Goes afgesproken bij de ontmoetingsplaats van Utrecht van mijn vrienden Rob en Linda, Le Canard in de Gansstraat. Het wielercafé met eenden-snacks!  De zomer kan niet meer kapot!