Inge van der Lingen - Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar nu is er dan de nieuwe bibliotheek die ruim 9.000 m2 van de totale oppervlakte van 14.000 m2 van het voormalige postkantoor beslaat. Jarenlang is er gewerkt aan de totstandkoming ervan, miljoenen zijn geïnvesteerd in dit paradepaardje van Utrecht.

Een grote oranje strik bij de voordeur verraadt dat hier iets feestelijks te gebeuren staat. Vrijdag de 13e (de bieb is niet bijgelovig) is het zover, dan vindt om 17.00 uur de feestelijke publieksopening plaats. Tot en met 29 maart zijn er 125 activiteiten in alle ruimtes en zalen door de hele bibliotheek. Gratis, zodat iedereen de kans krijgt om de nieuwe bibliotheek te leren kennen.

In het drie verdiepingen hoge gebouw vind je onder andere een filmzaal, theater, voorleeskamer, atelier en ruim 800 lees- en studieplekken. Voor de innerlijke mens zijn er Stadscafé Meneer Potter op de begane grond en brasserie Noda op de tweede verdieping. De begane grond biedt naast de landen en reizenafdeling plek aan een laboratorium waar jong en oud kennis kunnen maken met onder andere 21e-eeuwse vaardigheden, technologie, machines en robotica.

Stadscafé Meneer Potter. Foto: Rob van der Lingen

De bibliotheek werkt ook samen met partners in het sociaal domein voor die groepen mensen die wat meer ondersteuning kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze niet (goed) kunnen lezen of schrijven, digitale vaardigheden missen dan wel eenzaam zijn of aansluiting missen.

En natuurlijk zijn er boeken, heel veel boeken. Ruim 163.000.  

Veel boeken.

Wij mogen dinsdag alvast een kijkje nemen. Vol verwachting lopen we door de oude vertrouwde voordeur de zwartstenen trap op, tot zover alles bij het oude. De hal, voor velen van ons de enige plek die we ooit zagen, is vrijwel volledig in ere gehouden. Wat meteen opvalt is de verlichting: grote indrukwekkende aureolen, die zelfs zonlicht kunnen nabootsen zo vertelt directeur Ton van Vimmeren enthousiast, zetten de hal in een prachtig licht. Op elke verdieping duidt de verlichting daarnaast met haar vorm de verschillende ruimtes aan en wekt door de hoogte de indruk van een verlaagd plafond.

'Verlaagde plafond' in de hal. Foto: Rob van der Lingen

Via de hoge roltrappen komen we op de eerste verdieping die ruimte biedt aan boeken en gezellige leeshoekjes voor kinderen tot 12 jaar. Ook het atelier is hier gevestigd. Op de tweede en derde verdieping vind je, naast heel veel boeken en muziek voor (jong)volwassenen ook de studiefaciliteiten, filmzaal, het theater en de brasserie. 

Verbinding is bij de hele verbouwing steeds het credo geweest: alle ruimtes vloeien naadloos in elkaar over, met de publiekshal steeds als centraal oriëntatiepunt. Grote ramen verbinden het pand met de stad, van buiten is te zien wat zich binnen in de bibliotheek afspeelt. 

Verbindingen.

Kunst krijgt eveneens een podium in de bibliotheek. Utrechtse kunstfondsen werkten samen en vormden een speciaal voor dit initiatief samengestelde kunstcommissie die na een meervoudige schetsopdracht vijf Utrechtse kunstenaars koos die een permanent podium krijgen in de nieuwe bibliotheek. Daarnaast worden bovendien tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

De bibliotheek wil de huiskamer van de stad zijn en is daartoe zeven dagen per week geopend. Om te ontmoeten, te ontdekken, te werken, te leren en om kennis op te doen. Daar zijn ze trots op en dat stralen ze ook uit. En terecht. Een bezoek aan bibliotheek Neude is zeer zeker de moeite waard!

Foto's: Rob van der Lingen