Een gebrek aan creativiteit kun je ze bij FC Utrecht niet verwijten. Omdat er geen geld is voor Cristiano Ronaldo zelf, worden alle pijlen nu gericht op Ruudje Boymans.

Elke vergelijking tussen deze twee mannen is natuurlijk misplaatst, maar toch wist de onvolprezen voetbalcommentator Sierd de Vos er onlangs eentje te uit de hoge hoed te toveren. Want zoals de Portugese scherpschutter Ronaldo bij Real Madrid op het hoogste niveau huishoudt, maakt Boymans op zijn eigen manier namens Willem II de velden in de Jupiler League onveilig.

Ronaldo schoot ze dit seizoen uit alle hoeken en standen binnen. En daarom deed Sierd de Vos op Sport 1 een mitrailleur na bij weer een doelpunt van Ratatatatat Ronaldo. Diezelfde Sierd de Vos bezocht een paar dagen later ook Willem II – FC Dordrecht. En toen Boymans het ineens op zijn heupen kreeg, klonk het in alle opwinding Ratatatatat Ruudje Boymans. Over creativiteit gesproken.

Die Ruud Boymans is een nogal ongepolijste aanvaller, die voetbalt alsof zijn vader veertig jaar in de Limburgse mijnen gewerkt heeft. Met zijn kale kop en stevige baard heeft hij wel wat weg van een jihadstrijder, je vraagt je af waarom ze hem toch liefkozend Ruudje noemen. Hoe dan ook, deze man kun je in elke oorlog gebruiken. Uit het goede hout gesneden dus, zo zien we ze graag in de Galgenwaard.

Geld zou het probleem niet moeten zijn, met de miljoenen van Steve De Ridder in kas. Maar met algemeen directeur Wilco van Schaik weet je het maar nooit. Het verhaal gaat dat die als kind al tien gulden meekreeg om brood te halen, maar dan terugkwam met een halfje wit en twee gulden wisselgeld voor zijn moeder. “Omdat er een onverwacht liquiditeitstekort opspeelde.”

En zo blijft ook de kas bij FC Utrecht leeg, terwijl elk jaar de beste spelers worden verkocht. Maar misschien is er dus toch een heel klein beetje geld voor Ruudje Boymans. Na mislukte avonturen bij AZ en NEC verwachten we helemaal niets van hem. Al scoort hij maar één keertje, zodat we met z’n allen op de tribune mitrailleurgeluiden staan te maken. Dan kunnen we er weer even tegen in deze barre tijden.

Oscar van der Horst