Ton van den Berg - De Stichting Nederland Schoon is een samenwerking van de ANWB en de verpakkingsindustrie. Vooral die laatste heeft er belang bij dat wij met z'n allen de rotzooi die zij verpakking noemen, niet op straat gooien. Die stichting heeft daarom allerlei activiteiten en een ervan is nu dat er een prijs is voor Schoonste Winkelgebied van Nederland.

Volgens Nederland Schoon is de gemeente Utrecht in de race voor die titel. Met vijf winkelgebieden doet Utrecht mee aan de Schoonste Winkelgebied Verkiezing. Een van die plekken is de binnenstad. En het is juist die plek waar je je regelmatig rot schaamt voor het vuil dat er op straat ligt. Let wel, daar gaat het niet om het vuil van winkelende mensen of wat toeristen achterlaten. Nee, wat daar op straat wordt gegooid zijn vuilniszakken en dat moet dan van of bewoners of van eigenaren van winkels komen.

Afgelopen zaterdag was er de Canal Pride en dat zag er geweldig uit. Veel volk in de binnenstad en veel sfeer. Maar dan loop je op de Maartensbrug bij de Vismarkt langs een vuilnishoop en denkt 'wat een klerezooi is dit!'. Ligt dit vuil er al dagen? Is het niet opgehaald door de reinigingsdienst? Of is het de straat op gegooid zodat de eigenaar ervan het lekker kwijt is?

Op en langs de Oudegracht barst het nog steeds van de ratten, die waren er al eeuwen terug en ook nog dertig jaar terug toen de toiletten en waterafvoeren van de huizen en winkels nog zomaar loosden in het water van de gracht. Er is nu een goede riolering, maar de ratten zijn niet verdwenen. Die hebben het dan ook nog steeds naar hun zin met wat er op straat te vinden is.

Als ik de gemeente Utrecht was zou ik me gauw uitschrijven voor die verkiezing tot Schoonste van Nederland. De jury die langskomt zou het eens allemaal zien wat voor troep het is in die aardige binnenstad Utrecht. Stel je voor dat ze er melding van maken, je schaamt je rot.

Een rat in de val in een kelder in de binnenstad. Foto: Ton van den Berg