Ton van den Berg - Het lastigste is dat ik niet weet wanneer je mag applaudiseren. Een keer wilde ik spontaan de handen op elkaar slaan, maar de buurvrouw keek me vreemd aan en ik liet het maar.

Tijdens het lunchpauzeconcert in de Grote Zaal van TivoliVredenburg vallen, voor mij, ongemakkelijke stiltes. Is het nummer nu afgelopen of niet? Het klonk goed, ze verdienen daar op dat podium applaus.

Ach, het is het enige ongemak woensdagmiddag bij een verder mooie drie kwartier muziek van Camerata Bachiensis. Ik had nog nooit van deze muziekgroep gehoord, maar ze speelden prachtige op viool, fluit en klavecimbel en een van hen zong ook nog een paar stukjes mee.

Camerata Bachienis. Foto: Ton van den Berg

Wat ze speelden? Wat die leuke mevrouw zong? Ik weet het niet. De 'crew' vrijwilligers van het Festival Oude Muziek hadden mij nog wel een papiertje met het programma in de hand willen drukken, maar ik dacht dat ik daar toch geen steek verder mee zou komen. Ik wilde alleen maar luisteren. En dat beviel.

En zo komen we op het punt dat ik wil maken. Het Festival Oude Muziek duurt nog tot en met zondag en wat veel mensen misschien niet weten, veel van de optredens zijn gratis. Het dagelijkse lunchpauzeconcert om 12.30 uur bijvoorbeeld, maar dagelijks zijn er ook diverse zogeheten fringe-optredens.

Wat minder vriendelijk gezegd is fringe te vertalen als optredens aan de rand van het festival, een randgebeuren. Nou heb ik er geen verstand van, van Oude Muziek, maar als wat ik zag en hoorde nog niet de kwaliteit heeft van het hoofdgebeuren, dan moet dat ware topklasse zijn.

Bij de gratis optredens gaat het vaak om jong talent dat zich graag wil bewijzen en laten zien, in de hoop misschien nog eens in het rijtje met concerten te komen staan waarvoor ze heel goed betaald gaan worden.

Zoals gezegd, met Oude Muziek heb ik niet zoveel, dacht ik. Ik hou wel van ouwelullenmuziek van The Beatles, Pink Floyd, The Who, Golden Earring, maar dat is niet waar het over gaat tijdens dit Festival Oude Muziek.

Ik zal niet zo gauw een kaartje voor het grote avondconcert kopen, maar die gratis concerten hebben er wel voor gezorgd dat ik niet meer wegloop voor Bach en al die andere jongens van lang geleden. En het voordeel aan het lunchpauzeconcert is dat het ook niet al te lang duurt en dus als het tegenvalt ben je zo weer weg.

Maar het viel niet tegen, tot nu toe, het viel meer dan mee en daarom de tip aan wie het nog niet door had: Je kunt een heel programma Oude Muziek samenstellen zonder dat het je wat kost. Nog tot en met zondag op diverse locaties zoals TivoliVredenburg, kerken, stadhuis enzovoort.

Klikhier voor het programma.

Ton van den Berg