Ton van den Berg - Op sociale media lees ik dat Jantje Rolink is overleden. Jantje ken ik al jaren uit de Eerste Daalsedijkbuurt en het Verdomhoekje. Hij leefde al jaren in extra tijd want voorspeld was dat hij niet oud zou worden. Hij was de meest trouwe FC Utrecht-fan en werd zo een heel bekende verschijning. In 2007 schreef ik voor het Utrechts Nieuwsblad onderstaande stukje.

Jantje

De FC is ondenkbaar zonder Jantje. Graag komt de grootste fan van de club op het veld om de spelers de hand te drukken of nog liever: even te knuffelen. Graag ook zweept hij het publiek op met een paar handgebaren, de Bunnikside reageert enthousiast. En op zijn beurt dankt Jantje het publiek met een koprol op het veld.

Jantje Rolink leek in het verleden de mascotte van FC Utrecht. Hij liep voor de spelers uit het veld op. Maar dat is aan banden gelegd want Jantje trok teveel aandacht, was de ervaring.

Neem die keer dat Leo van Veen een trainingsdemonstratie gaf in een vol stadion en waarbij Jantje nogal in de weg liep. ‘Vooruit, je mag een penalty nemen en dan het veld af, Jantje’, zei Van Veen. De bal ging op de stip en de keeper in het doel. Jantje nam een aanloop van wel vijfentwintig meter, rende op de bal af en gaf een knalharde schop. De bal bleef stil liggen, maar Jantjes schoen vloog door de lucht, zo in de rechterbovenhoek: goalll! Het hele stadion lag plat en Jantje: die maakte van geluk zeven koprollen.

Jantje Rolink en verslaggever Ton van den Berg op de Vleutenseweg in 2004 waar een ongeval had plaatsgevonden. Foto: archief Nieuws030