Ton van den Berg - Ene Horst Langer doet zijn naam eer aan, hij houdt een lange speech. Het gaat over Da Vinci, in het voormalige hoofdpostkantoor op de Neude is een expositie aan deze bijzondere man gewijd.

Horst Langer legt de boogconstructie uit en wethouder Jongerius luistert. Foto: Ton van den Berg

Langer weet alles van Da Vinci en vertelt bij de opening van de expositie over zijn uitvindingen, want daar gaat het om. Dat deze alleskunner ook prachtig kon schilderen (Mona Lisa!) speelt nu even geen rol. Het gaat erom dat Da Vinci 500 jaar geleden al de parachute, het vliegtuig en een waterradboot wist te bedenken.

In de hal van het oude postkantoor staan ook tal van werktuigen opgesteld waarmee zware arbeid wordt vereenvoudigd door hefboomoplossingen. Langer legt ook uit dat Da Vinci de boogconstructie voor gebouwen verbeterde en hij prijst daarom architect Crouwel die van die wetenschap gebruik maakte bij de bouw van het hoofdpostkantoor in 1924 en de hele hal in bogen bouwde.

Wethouder Jongerius (GroenLinks) laat de informatie op haar inwerken. Ze luistert ook naar de tolk, de Duitser Langer spreekt in zijn moerstaal, en moet ook verwonderd zijn dat die meer vertelt dan dat Langer zelf doet.

Dan is het tijd voor de wethouder om de openingshandeling te doen. Ze mag aan een rad draaien dat ervoor zorgt dat een hamer op en neer gaat en neerkomt op een klein aambeeld. Na drie tikken is de expositie 'Da Vinci - the joy of understanding' geopend.

Maar voordat dat allemaal is gebeurd krijgt de wethouder nog wat vragen van ceremoniemeester Art Rooijackers, ingehuurd omdat hij winnaar was van de tv-quiz De Slimste Mens.

Voor mij is het dan tijd even de zaal in te lopen, dat babbeltje na de lange toespraak van Langer wordt te veel. Ik ben nieuwsgieriger naar die apparaten die staan opgesteld en die het hart van de expositie moeten vormen. Er staan er een stuk of tien en je mag ze allemaal aanraken en er wat mee doen.

Een van de werktuigen die Da Vinci uitvond.

Dat Da Vinci een geweldige uitvinder was, dat is hier wel te zien. De man was een ziener, iemand met visie. 500 jaar geleden bezorgde hij opwinding met zijn vleugelmachine. Echter, hier in de hal van het postkantoor oogt het allemaal veel minder opwindend. De houten kastjes, je hebt het gauw gezien. En dit heet dan een 'do-it-yourself-experience'.

Je vraagt je af of dit wel een succes gaat worden? Als je zomaar binnenloopt, en die neiging zou je hebben, is de entree maar liefst 14 euro. Daar pas je wel voor. Oke, in de voorverkoop is het 10 euro, maar dat is ook nog een fiks bedrag voor wat je geboden krijgt.

Wat ondernemer Imre van Leeuwen moet betalen voor de expositie en de huur van het postkantoor weet ik niet, maar als hij echt veel mensen wil binnenkrijgen moet hij gauw de entree omlaag gooien. De meeste Utrechtse bezoekers willen graag naar binnen om nog eens naar de mooie hal te kijken, voor 5 euro is dat nog wel te doen.

Een overzicht van de expositie.

Terwijl ik dit allemaal bedenk hoor ik op de achtergrond de vraag aan wethouder Jongerius gesteld worden of zij weet wat met dit prachtige gebouw gaat gebeuren. Even spits ik mijn oren en hoor haar zeggen: "Dat ligt aan de eigenaar. Dit is geen eigendom van de gemeente." Een nietszeggend antwoord, ik luister al niet meer en verdiep me weer in de kastjes.

Het was een te verwachten antwoord. Ik was niet verbaasd want de wethouder was er om een expositie te openen en niet om een visie over de bestemming van het oude postkantoor te geven. Stel je voor. Een visie, dat bewees Da Vinci al, moet je aan visionairs overlaten, mensen die hun kop boven het maaiveld durven uit te steken en hardop durven te dromen.

De bogen van het oude postkantoor en de parachute van Da Vinci. Foto: Ton van den Berg