Utrechts Verbond - Utrecht; wat ben je mooi, wat ben je klein, wat ben je slim, wat ben je inspirerend, wat ben je creatief en wat ben je nog onbemind.

Utrecht, mijn geliefde stad. Al heel mijn leven in mijn hart, maar nog nooit de liefde aan je verklaard. Dus bij deze!

Utrecht, wat ben je mooi
De Dom, de historische binnenstad, de bruine kroegen, de mooie grachten, de vele festivals en natuurlijk Nijntje. De centrale ligging, de 4e grote stad van het land en groeiende. De dorpse stad, de jonge stad met volle parken en terrassen bij de eerste zonnestraal. Genoeg om trots op te zijn. En er is meer!

Utrecht, wat ben je slim
Je hebt de hoogst opgeleide beroepsbevolking van het land. Die hoog opgeleiden houden van praten. Op verschillende eilandjes wordt gesproken en nagedacht. Utrecht, zullen we wat meer gaan doen in plaats van praten?

Utrecht, wat ben je inspirerend en creatief
Persoonlijk ben ik daarom trots op de doeners in je stad, die in hun vrije tijd veel liefde en tijd in je investeren. Dit zijn onder andere de initiatiefnemers van de Utrechtse Ruimtemakers en alle ondersteuners van het Utrechts Verbond, maar ook kleinere initiatieven zoals Goede Vrijdag, Klein New Orleans of Das Spectrum. Het geeft je kleur. Ook ‘nieuwe’ creatieve broedplaatsen zoals VechtclubXL, Kytopia en de Metaalkathedraal mogen niet worden vergeten. En dan zijn er nog talloze ruimtemakers die hun eigen omgeving vormgeven, zoals in Cartesius, Westplein, Merwede of op Rotsoord.

Dan heb ik het niet eens over de grote hoeveelheid Nederlandse inwoners die je hier hebt opgeleid en die elders werken. De bedenkers van de vele festivals die hun oorsprong in Utrecht vinden, zoals Into the greatwide open, Lowlands, Best KeptSecret en Grasnapolsky. En de talloze nominaties op het gebied van muziek die worden uitgereikt aan je inwoners. Of de organisatoren van evenement Le Guess Who, dat een internationaal publiek trekt, en die van het Nederlands Film Festival.

Utrecht, niet het zusje van
Utrecht, onthoud dat je niet het zusje van Amsterdam bent. Wij houden van jou om jou, je bent mooi en hebt een prachtig eigen karakter! 

Gefeliciteerd met je verjaardag en nog vele jaren waarin we van je blijven genieten!

Roswita Warmerdam, namens het Utrechts Verbond

Iedere twee weken verschijnt er een column van één van de leden van het Utrechts Verbond over (actuele) onderwerpen die voor creatief Utrecht van belang zijn. Reageren? Datkan via info@utrechtsverbond.nl.

Deze column verscheen eerder in aangepaste vorm op de website van de Utrechtse Ruimtemakers