Utrechts Verbond - De uitnodigingen voor het meedenken over het cultuurbeleid van Utrecht vliegen je om de oren. We lijken allemaal op zoek naar een breedgedragen toekomstbestendige visie en dito beleid voor cultuur binnen de stad Utrecht.

Wat ook opvalt, is dat er zoveel partijen, coöperaties, verbonden, ZZP’ers, bedrijven en afdelingen op landelijk, provinciaal, stads- en buurtniveau zijn, dat de regie een beetje weg lijkt te zijn. Betrokkenheid is in elk geval geen probleem, maar op welke vragen zoeken we eigenlijk een antwoord? 

Binnen veel bedrijven is de afgelopen jaren gebruik gemaakt van de Golden Circle. Dit is een denkmodel ontwikkeld door Simon Sinek die onderzoek deed naar het succes van leiders en bedrijven. Sinek ontdekte dat achter veel succesvolle merken dezelfde manier van denken, handelen en communiceren ten grondslag ligt, die compleet tegenovergesteld is aan hoe de meerderheid denkt, handelt en communiceert. Niet de geweldige producten of diensten zijn de reden dat klanten je product kopen, maar je idee erachter, het waarom je het doet.

Juiste inzet van de Golden Circle geeft richting aan een bedrijf en heeft tot gevolg dat medewerkers loyaler, harder en met meer overgave werken. Zou deze techniek ook iets kunnen toevoegen aan het vinden van een gedragen cultuurbeleid in Utrecht?

In dit gedachte-experiment zouden we bij de basis moeten beginnen: waarom hebben we überhaupt een cultuurbeleid in Utrecht? Een goed antwoord op de waaromvraag hoeft niet meetbaar te zijn en is utopisch; het doel zal nooit (helemaal) bereikt worden. Het moet dienen voor inspiratie en richting geven aan de vervolgstappen. Ik zie het als een taak voor de politiek om deze waaromvraag te beantwoorden.

De volgende vraag is hoe het cultuurbeleid zou kunnen bijdragen aan het antwoord op de waaromvraag. Hier wordt de route bepaald hoe wij als Utrecht onze doelen denken te gaan bereiken. Ruimte voor experiment? Cultuur bereikbaar maken voor burgers in de buurt? Vertegenwoordigers van het creatieve veld en de overheid kunnen antwoord geven op deze hoe-vraag.

En tot slot: wat gaan we precies doen? Als het waarom en hoe is bepaald, kan iedereen meedenken over wat we kunnen doen om dit te bereiken! Hier kan de hele stad aan meedenken binnen de kaders die zijn gecreëerd. Gezien de brede betrokkenheid zal dit hoogstwaarschijnlijk leiden tot veel creatieve oplossingen en ideeën.

Om eigenbelang uit te sluiten en te zorgen voor een breedgedragen beleid zou ik voorstellen om te stemmen op wat het niet zou moeten worden. Voorstellen worden verdedigd door de initiatiefnemers, maar bij iedere stemronde vallen er een x aantal af. Zo kan je komen tot een breedgedragen beleid dat is vormgegeven door de burgers, overheid en creatieve sector.

Vanuit het Utrechts Verbond denken wij graag mee over een beter beleid, maar wij roepen ook op tot een helder plan van aanpak om doelgericht te komen tot dat cultuurbeleid!

Ad Pontier, namens Utrechts Verbond

Op 22 april organiseren Utrechts Verbond en Gemeente Utrecht een debat: 2025 - Cultuur in de Stad

Wat is Utrecht in 2025? Hoe zien de kunsten eruit? Hoe creatief is de stad dan? Hoe is de relatie tussen politiek, gemeente en cultuur? Wat betekent cultuur voor de stad, over tien jaar?

Toegang is gratis, reserveren van kaartjes doe je op: https://www.hethuisutrecht.nl/programma/cultuur-en-de-stad/ Aan je vrienden laten weten dat je gaat, doe je op: https://www.facebook.com/events/836033413138295/ En meer informatie vind je binnenkort op www.utrechtsverbond.nl

Iedere twee weken verschijnt er een column van één van de leden van het Utrechts Verbond over (actuele) onderwerpen die voor creatief Utrecht van belang zijn. Reageren? Dat kan via info@utrechtsverbond.nl.