Raymond Taams: "Ik word hier afgedroogd door de partijleider", roept een man met wit haar. Hij wilde met Mark Rutte op de foto en sloeg zijn arm om de schouder van de premier. Het volle glas bier dat hij nog in zijn hand had, kieperde daardoor leeg. Op Rutte’s lichtblauwe overhemd verschijnen donkere vlekken. “Geen zweet hoor, geen zweet”, lacht de premier tegen de verslaggever.

Onvermoeibaar

Een paar zweetplekken in Rutte’s overhemd zou helemaal niet raar zijn. Van vier tot vijf gaat hij zondag in de kou op de Stadhuisbrug onvermoeibaar op de foto met voorbijgangers. Daarna een borrel met VVD’ers in Mammoni op de Mariaplaats. Hij houdt er een korte toespraak waarin hij de Utrechtse afdeling succes wenst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Ook in Mammoni staan veel leden klaar met hun fotocamera.

Theedoek

Een meisje dat het bier-ongelukje ziet gebeuren, haalt een theedoek bij de bar. Met krachtige vegen probeert de premier het colbertje van de man te drogen. Het meeste bier is gelukkig op de grond terechtgekomen. “Geeft niks joh, geeft niks”, lacht de premier. Daarna poseert hij breed lachend voor het volgende kiekje.

Vrijgelaten

De verslaggever zit even later in zijn eentje op een bankje bij de uitgang. Zoveel vrolijkheid daarbinnen, daar valt journalistiek toch geen eer aan te behalen? De deur zwaait open en Rutte komt in zijn eentje naar buiten. “Joh, moet je nu alleen naar huis?”, vraagt de verslaggever verbaasd. “Jahaa, vrijgelaten, hoi!”, zwaait de premier hem vrolijk gedag.

Indonesisch

Wat hij hierna gaat doen heeft hij eerder deze middag al verklapt. “Ik ga lekker Indonesisch eten vanavond”, zei hij tegen een klein meisje op de Stadhuisbrug. In het glimmend-rood ingepakte pakket dat hij bij het verlaten van Mammoni in zijn handen houdt, zit hopelijk een passend wijntje.