Raymond Taams - ‘Wat is Eric Corton mager geworden, zou hij ziek zijn?’, vraag ik me af als de presentator het podium beklimt. Goed, dit is geen fatsoenlijke manier om een verslag van de bekendmaking van de genomineerden voor de Gouden Kalveren 2018 te beginnen. Ik moet een stuk maken voor Nieuws030 maar ik heb een groot probleem: ik kijk geen televisie en heb werkelijk geen idee wie al deze mensen zijn. Olga Zuiderhoek ken ik wel - zij komt voor in een leuk boekje over de legendarische journalist Ischa Meijer, net als de eigenaar van de Winkel van Sinkel trouwens, Kees Eijrond, althans, als hij nog de eigenaar is want dat weet ik niet zeker.

Zo razen al die gedachten maar door mijn kop terwijl op het podium de genomineerden bekend worden gemaakt. Straks word ik ontmaskerd, wijst Eric Corton opeens naar mij. “Die jongen daar met die krullen bij de bar, die klaploper komt hier alleen maar voor een paar consumptiebonnen en een uurtje vermaak”, brult hij met dreigende stem door de microfoon. “Kom, laten we hem grijpen, die nepjournalist.” Natuurlijk gebeurt dit allemaal niet echt, het speelt zich af voor mijn geestesoog terwijl de genomineerden voor Beste Scenario worden opgesomd door een dame die ik niet ken.

‘Wat is de Winkel van Sinkel toch een protserige tent’, denk ik terwijl ik mijn blik langs de muren en plafonds laat glijden. Op een witte pilaar prijkt een geglazuurd beeld van een tijger, afschuwelijk gewoon. Maar ja, om dat nou op te schrijven in mijn stuk...  dan kom ik hier zeker nooit meer binnen.

De grijze dame op het podium - ze is vast ergens grande dame van, waarschijnlijk van de filmwereld - maakt een statement over meer vrouwen in films. ‘Verbeeld ik het me nou of klapt de zaal harder voor genomineerden die niet ‘een witte man’ zijn?’, denk ik even later. Allemachtig zeg, als ik dat op zou schrijven, ik zou gelyncht worden. Ik zie mezelf al zitten aan tafel bij Jeroen Pauw, met een briesende Alexander Pechtold tegenover me. Schuimbekkend vraagt de D66-leider of ik mijn bewering kan onderbouwen met cijfers. Decibellen wil hij hebben van elk applaus dat er die middag in de Winkel van Sinkel klonk.

Alle genomineerden zijn bekend en er gaan bitterballen rond. Zal ik er een nemen of kan ik beter thuis gezond gaan eten? Dat laatste is denk ik beter, ik heb te hard gewerkt de laatste tijd, ik zie de dingen niet meer helemaal in perspectief.

De nominaties