Tot en met de uitreiking van de Gouden Kalveren op 5 oktober entert de Cultuurpiraat (Raymond Taams) elke dag een cultureel veld in Utrecht.

Woensdag 19 september

Op een zomerse vrijdagmiddag in 2018 wandelde de Cultuurpiraat even naar binnen bij het Literatuurhuis aan de Oudegracht. Medewerkers waren druk bezig met de laatste voorbereidingen voor het jaarlijkse International Literature Festival Utrecht, afgekort ILFU. Lichtbruine dozen vol boeken werden over de houten vloerplanken gesleept; de vestiging aan de Oudegracht zou tijdens het festival dienst doen als boekhandel.

Aan de PR-dame vroeg de Cultuurpiraat of hij een pas kon krijgen om bij alle evenementen van het ILFU in en uit te kunnen lopen. Niet omdat hij overal gratis bij wilde zijn, maar vanwege zijn grillige karakter. De Cultuurpiraat deed elke dag precies waar hij zelf zin in had - hij had zijn zin toch niet voor niets gekregen? De dame antwoordde dat dit niet mogelijk was, wel zou hij nog op de gastenlijst gezet kunnen worden wanneer hij haar de ochtend voor een evenement even mailde. Tevreden met deze deal slenterde hij verder de Oudegracht af.

De woensdagmorgen erna besloot de Cultuurpiraat om ‘s avonds naar Salman Rushdie in TivoliVredenburg te gaan. Hij mailde de PR-dame, maar kreeg als antwoord dat omwille van de veiligheid de gastenlijst gisteren al gesloten was. Iedere bezoeker moest uitvoerig gecheckt worden. Op televisie waren ondertussen de Algemene Politieke Beschouwingen begonnen. Kamerleden riepen tegen elkaar dat ze op moesten rotten uit elkaars land. De Cultuurpiraat dacht terug aan alle beveiligde literaire evenementen die hij de afgelopen jaren bezocht had.

Het zijn foute tijden voor de wereld, maar goede tijden voor de literatuur. De Cultuurpiraat bofte maar dat hij in zo’n turbulente periode mocht leven en schrijven. Als zijn eigenzinnigheid voortaan wat meer rekening hield met de veiligheid, zou het helemaal goedkomen met hem.