Tot en met de uitreiking van de Gouden Kalveren op 5 oktober entert de Cultuurpiraat (Raymond Taams) elke dag een cultureel veld in Utrecht.

dinsdag 18 september

Sinds drie jaar is de Cultuurpiraat PR Manager van ‘Tour d’Artistique’, het uit caravans bestaande rijdende museum van de Utrechtse kunstenaar Pet van de Luijtgaarden. Dat hij vandaag op deze plek schrijft over het Julianapark Festival, door Pet afgelopen zaterdag georganiseerd in het kader van het Uitfeest, is dus allesbehalve zuivere koffie. Maar eigenlijk gaat deze column helemaal niet over het Julianapark Festival, dat vormt slechts het decor. Een mooi decor, zeker - een zeer feeëriek decor zelfs, de Cultuurpiraat had er niet voor niets de publiciteit voor verzorgd.

Deze vertelling spitst zich toe op Jirke & Jelleke, twee vrouwen, elk begin dertig, die de Cultuurpiraat op het festival ontmoette. De een was blond, de ander donker, de ene ingetogen, de andere extravert. Toen de Cultuurpiraat na een minuut of vijftien kletsen het vertrouwen had gewonnen van het tweetal, werd hij uitgenodigd om op hun babyblauwe, enigszins synthetisch aanvoelende kleed op het grasveld plaats te nemen. Zo zat hij daar gezellig tussen Jirke & Jelleke in.

Het festival was ondertussen op het kookpunt geraakt. De zon brandde op de caravans met verzamelingen van Pet. Kleuters stoeiden in de caravan vol pluchen beesten, in de cassettebandjescaravan legde een moeder aan haar kroost uit dat papa en mama vroeger muziek luisterden vanaf deze dingen. De kleine heuvel op het ronde veld naast de kinderboerderij deed dienst als podium voor DJ’s en singer- songwriters. Omringd door een cirkel van caravans dronken jonge ouders bier uit de streek terwijl kinderen ingespannen zaten te kleuren bij een workshop.

Met Jirke & Jelleke aan weerszijden vrolijk babbelend wentelde de Cultuurpiraat zijn gezicht tevreden in de zon. Nog nooit had hij twee meisjes ontmoet die qua naam, uiterlijk en karakter zo goed bij elkaar pasten. Hij overwoog om volgend jaar een 'Jirke & Jelleke Festival' te organiseren.