Tot en met de uitreiking van de Gouden Kalveren op 5 oktober entert de Cultuurpiraat (Raymond Taams) elke dag een cultureel veld in Utrecht.

Maandag 17 september

Onder de grijze, golvende dakplaten van station Utrecht Centraal luistert de Cultuurpiraat naar vrouwen die elk één bladzijde van de roman Anna Karenina van de Russische schrijver Lev Tolstoj voorlezen. De zon schijnt fel op de ramen van het station. Op een klein, houten podium met een statige poort er bovenop nemen de voorlezers één voor één plaats achter de lessenaar. Bij het op- en afstappen van de deelnemers wiebelt de houten poort telkens zachtjes heen en weer.

Naast het podium houdt een opgewekt, roodharig meisje een stapel papieren vast. Ze overhandigt iedere nieuwe spreekster haar pagina en streept de vorige af met een fluorescerende stift. De meeste tijd houdt ze haar blik met een vriendelijke glimlach op het spreekgestoelte gericht, soms kijkt ze even naar het scherm van de smartphone die op de papieren in haar handen ligt, dan wordt haar glimlach nog breder.

Als de Cultuurpiraat dertig jaar jonger was geweest, en hier als zevenjarige aan de hand van zijn moeder had gezeten, wachtend op de trein naar oma in Amsterdam, had hij het roodharige meisje een hele grote mevrouw gevonden met een hele gewichtige taak. Nu ziet hij een studente van drieëntwintig in een zwarte bloes met witte stippen, op gympen met dikke zolen die haar verende tred nog lichter maken.

Nog een paar weken, dan is haar stage voorbij. Dan zal ze tegen potentiële werkgevers zeggen dat ze de Anna Karenina Voorleesmarathon tijdens het ILFU 2018 in Utrecht heeft gecoördineerd. Haar eigen toekomst nog verborgen achter een boog aan de hemel.