Tot en met de uitreiking van de Gouden Kalveren entert de Cultuurpiraat (Raymond Taams) elke dag een cultureel veld.

maandag 1 oktober

Op deze troosteloze maandagmiddag liep de Cultuurpiraat over een verregende Nobelstraat. Een lange, atletisch gebouwde jongen met een Afrikaans uiterlijk stond met bedroefd gezicht in zijn felgroene hardloophesje te schuilen in een portiek. ‘Was het maar altijd vrijdagavond', fantaseerde de Cultuurpiraat. Ja, als het eeuwig vrijdagavond zou zijn, dan hielden we het misschien met zijn allen nog wel vol in dit ondermaanse tranendal.

Bij de Stadsschouwburg aangekomen zag hij boven de ingang een groot, lichtblauw bord hangen. ‘WELKOM PROFESSIONALS’, schreeuwden witte letters vanaf het lichtblauw. Geen wonder dat iedereen zo somber kijkt tegenwoordig, dacht hij. Zelfs creatievelingen zijn nu professionals, zo blijft er weinig sjeu over in het leven.

De rode loper voor de schouwburg stond er verlaten bij. Er was een houten, zwart geverfde balustrade naast gebouwd waarop journalisten konden leunen. Met het afdak erboven, steunend op dikke ijzeren stangen, leek de rode loper wel een aapjeskooi.   

Hij haastte zich naar boven, naar de Douwe Egbertszaal, waar hij onder andere Malou Wagenmaker en Bo van der Meer De Filmprijs van de Stad Utrecht zag ontvangen uit handen van wethouder Anke Klein. Ze wonnen ‘m voor hun film Cheek to Cheek. De NFF Studenten Awards voor beste film, meest onderscheidende crewlid en beste producent, gingen naar regisseur Tim Bary, editor Tobias Cornelissen en producent Coen Balkestein.

Onderuitgezakt in zijn rode theaterstoel stelde de Cultuurpiraat tevreden vast dat het wel een vrijdagavond leek.