Tot en met de uitreiking van de Gouden Kalveren op 5 oktober entert de Cultuurpiraat (Raymond Taams) elke dag een cultureel veld in Utrecht.

Zondag 16 september

De Cultuurpiraat kijkt op het startscherm van zijn telefoon, het is 14:46. '14:46, de Cultuurpiraat is los’, denkt hij. 'Als ik tot 15:15 rondloop in TivoliVredenburg, heb ik in principe genoeg stof voor een stuk van driehonderd woorden. Het is eigenlijk een wonder dat de Cultuurpiraat Cultuurpiraat is geworden. Er is een groot econoom aan hem verloren gegaan.

Ondertussen heeft een roltrap de Cultuurpiraat tot helemaal boven in het gebouw gebracht. Hij wandelt het grote plein op waar de bar en de garderobe zijn. Beneden bij de houten trappen klinkt muziek. Maar wat valt daar nu over te schrijven? 'Over muziek moet je niet lullen, daar moet je gewoon naar luisteren', was de favoriete uitspraak van Veronica-dj Alfred Lagarde. De Cultuurpiraat startte zijn carrière bij de radioafdeling van Veronica. Over piraten gesproken.

Dan maar de smalle ijzeren trap bestijgen naar Cloud Nine, de sfeervolle kleine zaal in de nok van het complex . Naast iedere leuning van de smalle ijzeren trap staat een dame van de organisatie. "Kan ik... eh... gewoon naar boven lopen?", stamelt de Cultuurpiraat, enigszins overdonderd door de allesbehalve economische inzet van personeel die hij hier constateert. "De Kinderboekenparade bedoelt u…? Voor... kinderen van zes tot acht jaar...?", vraagt de rechterdame, duidelijk fronsend. ‘Inderdaad’,’ denkt de Cultuurpiraat, ‘waarom zou een man van mijn leeftijd in zijn eentje die ijzeren trap op willen naar een zaal vol kinderen?'. 

Korte tijd later, als hij zichzelf in het felle licht van de wc in de spiegel ziet, snapt de Cultuurpiraat waarom hij zo vreemd overkwam. Er staat een knoopje van zijn shirt te veel open en zijn zwarte borsthaar tiert welig naar buiten. Het is inmiddels 15:06. Bovenaan de roltrap ziet de Cultuurpiraat twee dertigers tongen zoals hij nog nooit twee dertigers op klaarlichte dag bovenaan een roltrap heeft zien tongen.