Raymond Taams - Ik loop al een tijdje rond met plannen voor massale Blue Monday-vieringen. En na de intens deprimerende Blue Monday van 2018 moet ik daar maar eens gestalte aan geven. Door ramen vol regendruppels keek ik naar de grijze lucht boven de meubelboulevard en Kanaleneiland. De wind huilde onophoudelijk om de bovenste verdiepingen van mijn woontoren aan het Europaplein. Met geurkaarsjes en gekleurde lichtjes ging ik de troosteloosheid te lijf. Maar dat is natuurlijk allemaal maar lullig verzet. Je moet je niet verzetten, je moet je uitleven en overgeven.

Want kerst hebben we al. Als het gedurende het hele jaar knus en gezellig is, wordt dat op een gegeven moment het nieuwe deprimerend. Hoewel er mensen bestaan die knus en gezellig nu al deprimerend vinden - dit betreft echter slechts een subcultuur. Het is toch veel leuker om in januari radicaal de andere kant op te gaan?

Daarom heb ik de volgende rituelen bedacht voor Blue Monday 2019. Om te beginnen gaat iedereen gekleed in donkerblauw. En dan het liefst in een verwassen goedkope trui, met van die pluisjes eraan. Haardracht: verwilderd. Oogopslag: wezenloos. ‘s Avonds is het grote afsluitende feest op het Vredenburg. Bij wijze van voorpret hopen we al weken van tevoren massaal op bar slecht weer, het liefst waterkoud met harde wind- en regenvlagen. 

In stilte staan we die avond met z’n allen voor een groot, leeg en onverlicht podium. De straatverlichting mag gewoon aan want het moet wel veilig zijn en bovendien zie je de regen dan zo lekker door de donkere lucht naar beneden vallen. Alcohol wordt er niet geschonken, het moet wel ongezellig blijven. Zo is het ook meteen het gezondste feest van het jaar. 

Om twaalf uur is er geen vuurwerk. Er staat geen Blauwe Maandagboom in huis. Kaarsen zijn uit den boze, alleen grauwe tl-verlichting is toegestaan. Vier de treurigheid! Dat is überhaupt een verstandige levenshouding. Als je door de regen loopt: omhoog kijken. Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy, want dan word je lekker nat.

Terwijl ik dit schrijf vertelt presentatrice Lieke van Lexmond op de radio dat ze deze maandag met haar neefjes naar de Efteling is geweest. Met dat slechte weer staan er nergens rijen en kun je overal meteen in. Op zich is dit de juiste spirit: borst vooruit en gaan. Maar het is wel nog iets te vrolijk en te feestelijk. Volgend jaar doen we het helemaal anders.