Paula Swieringa - Restaurant Le Connaisseur aan de Oudegracht is voorgoed dicht. Is dat nieuws? Nee joh, mijn nichtje die er werkte wist het al lang. Direct na de gedwongen lockdown op 12 maart kreeg ze van haar baas te horen dat ze ontslagen was omdat het restaurant niet meer open zou gaan. Twee weken later mocht ze nog een keer langskomen om haar spulletjes te halen en afscheid te nemen van haar collega’s. 

En nu blijkt dat het pand aan de Oudegracht 58 is verkocht. Wat? Het pand stond al sinds vorig jaar augustus te koop! Blijkbaar wist de eigenaar al veel langer dat het einde van het restaurant naderde. Corona heeft het proces alleen maar een beetje versneld.

Pensioen

De eigenaar is overigens onvindbaar. En blijkbaar wil hij of zij ook graag anoniem blijven. Althans, dat lees ik in een berichtje over de vestiging in Eindhoven, waar het restaurant al in januari dichtging. Volgens de manager aldaar omdat de eigenaar de pensioengerechtigde leeftijd heeft en het wel genoeg vind zo. Ook de vestiging in Den Haag is er in maart geruisloos mee gestopt. 

Is dat jammer? Ach voor mij persoonlijk niet. Maar ik hou vooral van lekker eten. Voor lawaaierige feestgangers die vooral héél goedkoop willen eten en veel bier willen drinken aan lange tafels, was het restaurant een zegen. Le Connaisseur was een begrip in de stad en het zat er al sinds mensenheugenis. Sinds 1989, om precies te zijn.