Paul Schoolderman - Met een prachtig uitzicht op het Ledig Erf zit ik op Witte Donderdag in het brugwachtershuisje bij de Oosterkade in het waarschijnlijk kleinste koffiebarretje van Utrecht: Goede Vrijdag. Hoe symbolisch kan het zijn zo vlak voor Pasen.

Ik bestel een Club-Mate, een cafeïnehoudend drankje, gebrouwen in Duitsland. Naast mij ligt een exemplaar van de Utrechtse Daklozenkrant met als thema ‘Niet denken maar doen'. Op bladzijde 2 lees ik een artikel over een gemengd peloton met 60 singles die aan het speeddaten zijn. Om de 5 minuten schuiven ze een plekje op om kennis te maken met iemand anders.

Na het lezen van dit bericht snap ik ook waarom wielrenners een zeemleren broek dragen. Je gaat bij een  goede klik toch schuiven op je zadel. Deze manier van daten zou ook wel wat voor mij zijn, want als het niet klikt dan kun je in ieder geval nog ontsnappen uit het peloton. Ik ben niet tegen deze manier van daten, maar een spontane ontmoeting is toch leuker.

Na het ruige weer van afgelopen dagen ben ik op mijn fiets hierheen gekomen en de route vanuit Ondiep over de Amsterdamsestraatweg is net een verrassingsei: elke keer weer anders. Je ziet door de verkeersborden het bos niet meer en elke dag is het weer een complete verrassing hoe je in de stad komt.

Ik word er zo onrustig van dat ik vaak de behoefte voel om op de terugweg op de Amsterdamsestraatweg een Chinese massagesalon binnen te stappen voor wat ontspanning. Blijkbaar heb ik zo’n Chinese muur om me heen gebouwd, dat ik dat niet durf. Dat komt ook vanwege een artikel. Ik las laatst dat een massagesalon gesloten is, omdat er andere manieren van ontspanning zijn aangeboden.

Het Nederlands Forensisch Instituut had spermasporen aangetroffen op handdoeken in de salon. Dat vind ik nog niet direct een bewijs, want die handdoeken vind je ook bij mij thuis. En als je ze maar lang genoeg laat liggen is het net kroepoek. Klanten hadden melding gemaakt dat aan hun seksuele handelingen waren aangeboden, maar wanneer gaat massage precies over in een seksuele handeling?

Mij is een keer acupunctuur aangeboden en het is maar net op welke punten er gedrukt wordt. Blijkbaar was er hier sprake van illegale prostitutie, wat voor deze salon in ieder geval niet eindigde met een happy end.

Ik neem het nieuws een beetje door en ik lees dat 12.000 boze katholieken in Utrecht protesteren tegen de sluiting van kerken in Utrecht. Kardinaal Eijk heeft aangekondigd de komende jaren een aantal parochies op te heffen. Actiegroep ‘Bezield Verband Utrecht’ heeft gedemonstreerd en hield daarbij borden omhoog met de tekst ‘Handen af van onze kerk’. Ik had er graag tussen gestaan met een bord met de tekst ‘Handen af van onze kinderen’. Stichting Martijn is een jaar geleden verboden en ontbonden, maar blijkbaar is de ene pedofielenvereniging de andere niet. Misschien dat de huizen van God die vrijkomen, gebruikt kunnen worden om het woningtekort in Utrecht enigszins te verlichten.

Wat mij nu aanspreekt aan de eigenaren van Goede Vrijdag is hun motto: ‘Doe vooral waar je zin in hebt’ en ga voor wat wel kan en niet voor wat niet kan. Jezus stond bekend om het verrichten van wonderen, maar het verrichten van wonderen is niet voorbehouden aan zogenaamde heiligen. Deze jongens hebben hun fantasie en creativiteit aangeboord en ze hebben zich niet laten belemmeren vanwege de in hun ogen ‘vele dichtgetike regels’. Utrecht is in hun ogen niet af, omdat er te weinig op cultureel gebied te doen is. Goede Vrijdag biedt daarom ook elke twee weken een live optreden in de kelder op het kleinste poppodium van Utrecht. En in de bespiegelde WC kun je niet om jezelf heen. Overal zie je jezelf. Of zoals Jezus zei ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven’.

Bij het verschijnen van deze column is het Goede Vrijdag, de dag waarop, volgens de Christenen, Jezus gekruisigd is en na drie dagen weer opgestaan is uit de dood. Utrecht is al een bruisende stad, waar mensen opstaan om iets moois neer te zetten. Utrecht is nooit af en verandert continu. Niet elke verandering is automatisch een verbetering, maar er is beweging. Hopelijk dat er meer mensen in Utrecht opstaan en hun fantasie gebruiken, maar wacht daar in godsnaam geen drie dagen mee, maar begin nu. Ik wens jullie ook een goede vrijdag. 

--

Paul Schoolderman is cabaretier en organiseert comedyavonden in Stadskasteel Oudaen aan de Oudegracht onder de titel: Hakken in het Zand. De volgende zijn op 25 april en 23 mei. Twee avonden Compromisloos Cabaret. Kijk op www.hakkeninhetzand.com voor de agenda.