Dat Ramblin' Roots iets speciaals is, dat is inmiddels wel bekend. Knap is dat TivoliVredenburg opnieuw er in geslaagd is een verdomd groot aantal goede bands en singer/songwriters naar het Americana-festijn in Utrecht te halen. Het jaarlijkse eendaagse festival, dit keer op zaterdag 22 oktober vanaf 16.00 uur, staat dan ook als een huis.

Meer dan twintig acts uit binnen- en buitenland krijgt de bezoeker voor zijn muzikale raap. En net als vorig jaar verandert aan het Vredenburg het Muziekpaleis in een internationale vertrekhal voor korte vluchten naar Amerikaanse highways met kreunende elektriciteitspalen, zompige blueskelders en feestelijke swingzalen. Ramblin’ Roots, bont Americana-festival met als sterren dit keer onder anderen Matt Andersen & The Bona Fide, Richmond Fontaine, en de Nederlandse zangeres/actrice Jelka van Houten.

Op het programma ook de Vlaamse rootsrocker Admiral Freebee, de Amerikaanse jonge soulzanger Jalen N’Gonda, het uit Boston afkomstige zeskoppige americana collectief Session Americana en de Britse blueszanger Ian Siegal. Er is zelfs een Utrechtse deelnemer met de bekende bluegrassband Crimson Inc.

Zanger en gitarist Dikkie van de Utrechtse band Crimson Inc. Foto: Ton van den Berg

Enige tegenvaller is dat zangeres Bettye Lavette haar tour heeft geannuleerd, waardoor haar optreden op Ramblin' Roots helaas niet doorgaat.

Het festival, voorheen ook bekend als Blue Highways, start 's middags om 16.00 uur en duurt tot 01.00 uur 's nachts maar het zal niet verbazen dat het net als vorig jaar toch nog net iets later wordt. 

Verdeeld over vier zalen en met gebruik van alle pleinen zijn de Ramblin' Roots-acts in TivoliVredenburg te zien en te horen. De Grote Zaal is buiten de programmering gehouden, een goed besluit gezien de ervaringen vorig jaar dat die zaal dan toch net te groot is en te ver weg om een intieme sfeer te creeeren. Voor de liefhebbers, vorig jaar waren er iets meer dan 2000, van authentieke en hedendaagse soul, americana, blues, country en roots-rock wordt het dan ook beslist een feestje.

De hele line-up:

Bombino
Admiral Freebee 
Ian Siegal
Matt Andersen & The Bona Fide
Richmond Fontaine
The Reverend Shawn Amos
Jelka van Houten
Jon Cleary
Slim Cessna’s Auto Club
Ethan Johns & The Black Eyed Dogs
Sheesham & Lotus & ‘Son 
Stephen Simmons & The Twisted Halos 
The Mulligan Brothers
Freakwater
Revel in Dimes
Crimson Inc
Lance Canales & The Flood
Matt Harlan & Rachel Jones 
Amanda Pearcy
Hollis Brown
Jalen N’Gonda
Session Americana