Frans de Plakker - Een van m’n vaste wekelijkse routes is op maandag. Met een emmer lijm ga ik dan langs enkele horecazaken waar ik de affiches rechtstreeks met behanglijm op de muur plak. Als de affiche verlopen is, plak ik er een nieuwe affiche overheen. Na verloop van tijd wordt het pakket posters op de muur te dik, en moet ik er een laag afhalen. 

Op de muur van Stan & Co plak ik de actuele posters met behanglijm op de muur. In het midden de poster van de Bakchanten van Aluin. Er blijft dan een bijna lege plek ter grote van een poster over. Vaak met snippers van de posters die er onder zaten, nog aan de muur.   

Posters in Stan & Co. Foto: Frans de Jonge

Soms geeft dat een soort collage. Dat beeld plak ik gewoon weer over. Met het stuk afgescheurde muur ga ik naar huis en zoek ik wat er onder de bovenste lagen zit. Zo heb ik al heel wat stukken muur in huis.   

De zoektocht naar wat er onder zit, blijft verassingen opleveren. Soms echte kunstwerkjes. De stapel gevonden kunstwerken stapelde zich op, met overal wel een mooi gedeelte, maar nooit een heel oppervlak dat perfect in elkaar past.   

Op zoek naar dat ene  stuk muur van 40 bij 60 kom ik veel mooie stukjes tegen. Als ansichtkaart heb ik er al enkele mensen blij mee kunnen maken. Ik heb een serie met snippers van posters uit 2021. De mooisten heb ik als kaarten door de stad afgeleverd bij bekenden. Soms een kerstkaart met daarop een stuk van de poster die ik voor hen geplakt heb. Voor de ontvanger goed herkenbaar.

Daarom is dit jaar m'n kerstkaart voor de lezers van nieuws030 een plak en scheur kunstwerk. Op de achtergrond een poster van Walk the Line van TivoliVredenburg. Een creatieve manier om tijdens corona toch nog optredens te kunnen regelen. Ze waren zelfs in corona nog uitverkocht. Met daaroverheen nog enkele flarden van de Bakchanten van Aluin. Een voorstelling die in februari in de herkansing gaat.   

Ik hoop dat de voorstelling dan door kan gaan, en dat volgend jaar weer bol mag staan van culturele hoogtepunten.  

Fijne feestdagen, en de beste wensen voor 2022.