Peter Oostveen - Daar zijn ze weer hoor: de klagende binnenstadsbewoners. Terug van helemaal nooit weggeweest. Klagen ze niet over de geluidsoverlast van het conservatorium, dan klagen ze wel over de Culturele Zondag. Klagen ze niet over de horeca, dan klagen ze wel over de recentelijk ingevoerde fietsverboden. Vorig jaar rond deze tijd, weet u nog, hadden we die twee 'binnenstad-yuppen' die stellig van mening waren dat het carillon van De Dom in de nacht wel een toontje lager kon zingen.

En dan nu, nu is er weer één of ander bewonerscomité dat haar pijlen gericht heeft op die 'vreselijk grote bussen'. Dat zijn die grote bussen van Q-buzz die de binnenstad totaal onleefbaar en onveilig maken. Deze bussen zijn wel twaalf meter lang, veroorzaken helse trillingen, zijn te lomp in het verkeer en rijden te hard.

Wat eisen deze binnenstadsbewoners nu weer van de gemeente, provincie en Q-buzz? Kleine (maximaal acht meter), wendbare, elektrische bussen die niet harder dan dertig kilometer rijden.

Werd in de binnenstad de dienst al steeds meer uitgemaakt door (internationale) studenten, expats, yuppen en hipsters, nu valt op dat deze actie gelanceerd wordt juist op het moment dat 'Amsterdamse grachtengordelpatsers en -patserinnen' massaal woningen in de Utrechtse binnenstad voor de neuzen van de Utrechtse starters wegkapen. En, voor de honderdduizendste keer is het weer eens zo dat de nieuwe binnenstadsbewoners zich niet wensen aan te passen aan hun omgeving, oh nee hoor, de omgeving moet zich maar weer aan hun wensen aanpassen.

Welnu, ik hoop en weet bijna zeker dat de gemeente deze verbitterde zeurpieten geen millimeter tegemoet gaat komen. Immers, we zijn ’t er met z’n allen stellig over eens dat we ons dit oer- en oer-Utrechtse culturele erfgoed niet door een stelletje barbaren van buitenaf door de neus laten boren. Ik zeg, en velen met mij, handen af van Utrechtse tradities.

Iedere echte Utrechter weet immers dat in 1623, toen ’t Domcarillon al vrolijk ieder kwartier haar deuntjes speelde, ook ’s nachts, deze bussen van twaalf meter al onder De Dom door sjeesden. Er zijn foto’s bewaard gebleven waaruit blijkt dat de bussen van Q-buzz opgesierd waren met reclame voor die eveneens oer- en oer-Utrechtse Vockingworst.

En wat zijn ’t ook voor argumenten? Trillinghinder? Alsof alle woningen in de binnenstad nu opeens in razend tempo collectief aan ’t afbrokkelen en in elkaar aan ’t storten zijn. Alsof burgemeester Van Zanen de binnenstad met een noodverordening tot rampgebied zou moeten verklaren. De bussen rijden te hard? Ga lekker terug naar Amsterdam en pak daar de tram. Kun je net zo goed gaan lopen, want de Amsterdamse trams staan zo’n beetje om de vijf meter stil.

Ik hoop vurig dat ons gloednieuwe Utrechtse stadsbestuur pal voor ons Utrechtse culturele erfgoed en tradities gaat staan. Dat er geen strobreed toegegeven wordt aan al die wannabee-Utrechters die onze bruisende binnenstad tot een soort van Staphorst willen vermalen.

Tot de zeurende, verbitterde en wereldvreemde binnenstadsbewoners zou ik willen zeggen: dan had u er maar niet moeten komen wonen! En voor burgemeester Van Zanen heb ik ook nog een suggestie: als u al overweegt een noodverordening uit te vaardigen, laat het er dan één zijn om zeurende binnenstadsbewoners met pek en veren over de gemeentegrens te zetten.