Nestorix - De agenten zijn boos. Eerlijk gezegd snap ik dat heel goed. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat de mannen en vrouwen die proberen, om onder extreme omstandigheden zoals een oudejaarsnacht, de orde te bewaren het risico lopen om met vuurwerk en stenen bekogeld te worden en dat zij zich dan vervolgens voor de rechter moeten verantwoorden voor een wellicht te harde tik op het lijf van een oproerkraaier. 

Natuurlijk weet ik ook wel dat de tijd van “De politie is je beste kameraad” en “Die pet past ons allemaal” inmiddels heel ver achter ons ligt. Ik ben immers zelf van de generatie die zijn uiterste best gedaan heeft om alles wat, in onze ogen slechts per definitie, autoriteit had tot de grond toe af te breken. 

Maar dat neemt niet weg dat al die mensen die uit onze naam en voor onze veiligheid en gezondheid bij nacht en ontij de straat op gaan, het volste recht hebben op respect en steun tegen het geteisem dat dat fatsoen niet kan opbrengen. 

Wie de gang van zaken rond de vorming van de Nationale politie en de daarbij behorende reorganisatie een beetje gevolgd heeft, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat het een wonder is dat er überhaupt nog gemotiveerde politiemensen rondlopen in dit land. 

Dat ze geen vertrouwen hebben in de politiek mag ook al geen verwondering wekken.
Nota bene de partij die al jaren de mond vol heeft over veiligheid en respect, de VVD, heeft het gepresteerd om achtereenvolgens twee absolute nonvaleurs als minister neer te zetten. Waar oud-burgemeester Opstelten, wellicht als burgemeester nog het voordeel van de twijfel verdiende, viel hij als minister keihard door de mand en over het gebrek aan kwaliteit bij zijn opvolger Van der Steur hoeven we het niet eens te hebben. 

Met zulke “vrienden” heb je geen vijanden meer nodig. 

Laat al die lokale politici van landelijke partijen die bij elk incident roepen dat de “politie daar nou vooral eens op zou moeten letten”. zich bedenken dat hun vriendjes en vriendinnetjes in Den Haag gezamenlijk de Nederlandse politie behoorlijk naar de klote geholpen hebben met hun natte dromen over een nationaal politieapparaat. Zoals gewoonlijk heeft de Nederlandse hobby “Voor een dubbeltje op de eerste rij” opnieuw geprevaleerd met het gekende resultaat te weten “Goedkoop is duurkoop”. En even gewoonlijk zijn de man en vrouw op de werkvloer weer eens het haasje. 

We hebben tegenwoordig de mond vol over de aanpak van internetcriminaliteit waarbij misleiding van nietsvermoedende burgers vervolgd moet worden. Wellicht wordt het ook tijd om een trosje kamerleden eens aan de tand te voelen over het bewust misleiden van de burgers. Volgens mij zijn daar wel een paar woedende wouten voor te porren. Wat zou dat een mooi begin van een gelukkig nieuwjaar zijn.