Vanavond, vrijdag, is het eindelijk zo ver. De Nederlandse voetballers gaan beginnen aan hun missie in Brazilië. We mogen dan voor de wedstrijd zingen dat we “de Spaanse koning altijd geëerd hebben”, maar laten we hopen dat die eerbied niet zo ver gaat, dat we ons laten platwalsen door een Spaanse furie. 

Zoals gewoonlijk zullen veel Utrechters de wedstrijden weer gezamenlijk, al dan niet in een juichpak, bekijken. Thuis met vrienden, in de kroeg, op het terras en zelfs in Tivoli-Vredenburg. Ook deze keer zullen er op onze stedelijke pleinen geen grote schermen staan, zoals in sommige, ons omringende, buitenlanden gebruikelijk is.

Volgens de horeca zijn de kosten, die ze moeten maken voor het garanderen van de veiligheid, de bottleneck. Voorafgaand aan het WK van 2010 was dat nog een discussiepunt in de Utrechtse raad. Met name VVD en D66 braken, via een raadsbreed gesteunde motie, een lans voor de verzoeken uit de lokale Horeca, maar burgemeester Wolfsen en zijn afdeling openbare orde en veiligheid zagen heel veel beren op de weg en dus ging het niet door.

Uiteindelijk werd er in aanloop naar het EK 2012 een compromis bereikt waarbij de 'terrasregels' werden aangepast en men buiten kon kijken naar een scherm dat binnen stond. Die zelfde regels gelden ook nu weer.

Dat er deze keer geen discussie over is geweest, zal ongetwijfeld te maken hebben met de verwachtingen rond het Nederlands elftal. Alhoewel ook in het voetbal geldt, dat behaalde resultaten in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, valt niet te ontkennen dat de oranjegekte in de stad aanmerkelijk minder waarneembaar is dan bij vorige gelegenheden.

Het dramatisch verlopen laatste EK zal daar ongetwijfeld mede debet aan zijn. Toch blijf ik het vreemd vinden dat we in een stad leven, waar het blijkbaar niet haalbaar is om het scherm dat vanavond in de Ronda zaal van Tivoli-Vredenburg staat, gewoon buiten op het Vredenburg neer te zetten.

Niet dat ik nou zo nodig met z’n allen voetbal hoef te kijken. Ik vind thuis op de bank met een biertje ook heel prima. Maar in een stad met zoveel ervaring en zoveel ambitie waar het evenementen betreft, zou je meer verwachten.

Benieuwd wat er nog los komt als de resultaten van de mannen meevallen. Voorlopig hebben we in ieder geval al een oranje elftal in de finale na de show van de Nederlandse hockeyvrouwen tegen Argentinië dus reden voor een feestweekend hebben we al.

Nestorix

(Vincent Oldenborg)