Nestorix - Heb ik vooroordelen? Die vraag komt aan de orde tijdens een opdrachtenroute voor scholieren in het Fort de Bilt in het kader van vredeseducatie. Ik was daar enige tijd geleden als “begeleidingsopa” van de groep van mijn kleindochter.

Het was een leerzame ochtend. Natuurlijk heb ik vooroordelen. Iedereen heeft vooroordelen. Daar kwamen we via allerlei leerzame opdrachten al snel achter. Ook werd ons op een heldere manier het verschil tussen feiten en meningen geleerd. Toevallig is dat een onderwerp waar ik, bij de pogingen om mijn eigen kinderen op te voeden, nogal scherp op was. “Spruitjes zijn niet vies, jij vindt ze vies”, “De gymleraar is geen eikel, jij vindt hem een eikel”, om maar eens een paar voorbeelden te noemen.

Gisteravond zag ik bij Eén Vandaag een onderzoekje onder hun opiniepanel waarbij vier van de tien respondenten toegaf dat hij of zij, wellicht onbedoeld, wel eens een discriminerende opmerking maakte of discriminerend gedrag vertoonde. Ik weet zeker dat ik bij die vier op de tien hoor en ik kan het niet helpen maar ik denk dat die andere zestig procent uit het onderzoek van Eén Vandaag, die menen van vooroordelen vrij te zijn, maar eens een ochtendje uit moet trekken om naar Fort De Bilt te gaan zodat ze erachter komen hoe ze echt in elkaar zitten.

Ik mag van alles vinden en wat mij betreft geldt dat voor ieder ander. Als ik iemand niet mag of als ik zijn of haar ideeën niet juist of zelfs verwerpelijk vind, dan zal ik dat zeggen. Ik zeg niet dat ik gelijk heb, ik zeg wat ik vind. De waarheid zal dan waarschijnlijk wel weer ergens in het midden liggen. Wie voor mij echter nooit gelijk hebben zijn de mensen die vinden dat mensen met een andere mening, huidskleur of geaardheid maar op moeten rotten.

Voor mij geen uitzwaaidagen voor wie dan ook. Wat de gevolgen kunnen zijn van “uitzwaaidagen” dat wist ik al, maar als ik het al vergeten zou zijn, dan heb ik dat ook op Fort De Bilt nog weer eens heel indringend kunnen zien.