Nestorix - Iedereen laat wel eens een ballonnetje op. Zeker politici zijn goed in het oplaten van proefballonnetjes. Dikwijls moeten ze die ballonnetjes per omgaande weer inslikken omdat er onvoldoende steun voor gevonden wordt. Dat is niet schadelijk voor de gezondheid want meestal bestaan ze toch uit gebakken lucht.

In Utrecht hebben we sinds vorige week een raadslid die na meerdere proefballonnetjes in de afgelopen jaren ingeslikt te hebben, ook wel eens een echte ballon wilde proberen. André van Schie van de VVD zette enthousiast zijn tanden in een latexballon om te laten zien hoe, in tegenstelling tot het betoog van de Partij voor de Dieren, onschadelijk zo’n ballon is.

Deze, ongetwijfeld ludiek bedoelde, actie bewijst natuurlijk niet dat mevrouw Van Esch van de PvdD ongelijk had, dat weet André ook wel. Het ijzersterke digestieapparaat van een doorgewinterde en weldoorvoedde VVD-er kun je niet vergelijken met de krop van een vogeltje of de miniscule maag van een muis.

Het ging om het effect en wat dat betreft was de actie van André geslaagd. Hij kreeg een aantal lachers op zijn hand en haalde zelfs de nationale media.

Het is een gekende debattruc om de argumenten van je tegenstander te ridiculiseren en op die manier de loop van het betoog te ondermijnen. We herinneren ons nog de actie van Jolande Sap van Groenlinks die met een stekkerblok in de Tweede Kamer letterlijk aan Wilders voordeed hoe hij de stekker uit het kabinet kon trekken. Wilders antwoord, dat er bij mevrouw Sap nog nooit een stekker in had gezeten, bewees dat zo’n actie als een boemerang kan werken waardoor je zelf het mikpunt van spot wordt.

Zo kwam bij mij de vraag op of André de volgende dag wellicht niet alleen uit zijn mond proefballonnetjes zou oplaten of dat hij wellicht een latexlover is en ook op andere terreinen een voorliefde heeft voor het wegsmikkelen van latexproducten. Ik zal u mijn verdere gedachtenspinsels in deze richting besparen maar ik was wel teleurgesteld dat er door zijn raadscollega’s geen enkele interruptie in die richting werd gemaakt.

Overigens haalde de motie “Die ballon gaat niet op”, waarin een verbod op het oplaten van ballonnen, vanwege het mogelijke dierenleed van al die ballonresten, werd voorgesteld, geen meerderheid. PvdA, D66, VVD en CDA stemden tegen. Waarschijnlijk hebben die partijen nog zoveel campagneballonnen in voorraad dat het kapitaalvernietiging zou zijn om ze weg te gooien. Jammer voor André want die zou ze met liefde allemaal opgepeuzeld hebben.